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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED (“Petitioner”). Petitioner asks whether its 
“set-up fee” for a public room would cause the receipts for the rental of the public room itself to 
be subject to sales tax.  
 
  We conclude that the set-up fee is part of the rent for the public room and is taxable if 
the room rental is taxable.    
  
Facts  
 
 Petitioner is a hotel operator that rents “public rooms” at its facility to customers.  Public 
rooms are used for banquets, meetings, training seminars and religious services. The public room 
rental includes furniture, such as chairs, tables and podium, although a customer may rent the 
public room without furniture.  Furthermore, Petitioner states that it does not collect sales tax on 
the public room rental unless it provides catering services in conjunction with the room rental.  
Petitioner charges an additional 20% set-up fee, sometimes referred to as a service charge, for 
the public room rental, with or without furniture and whether or not catering service is provided.  
Petitioner collects tax on the entire 20% set-up fee. The set-up fee is separately stated on the 
invoice provided to the customer.    
  
Analysis 
  

Tax Law § 1105(c) imposes tax on the receipts from every sale, except for resale, of 
certain enumerated services, including the services of installing, or maintaining, servicing or 
repairing tangible personal property. See Tax Law § 1105(c)(3). The term “installing” includes 
“setting up tangible personal property or putting it in place for use.” See 20 NYCRR § 
527.5(a)(2).  Despite referring to it as a “set-up” fee, Petitioner charges the fee whether or not 
any furniture is provided.  Accordingly, we conclude that Petitioner’s set-up fee is not a receipt 
for services to tangible personal property because the fee is not dependent on Petitioner setting 
up any tangible personal property or putting it in place for use.   

 
Furthermore, because the set-up fee is charged on all public room rentals, regardless of 

whether furniture or other services, such as catering, are provided, we conclude that the set-up 
fee is part of the rent for the public room.  Therefore, the fee is taxable, whether or not separately 
stated, if the rent for the public room is taxable.   
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Generally, the rental of a meeting room or rooms in a hotel by itself will not be subject to 
sales tax if the meeting room constitutes a place of assembly. See Publication 848, A Guide to 
Sales Tax for Hotel and Motel Operators; TB-ST-331  Hotel and Motel Occupancy.  A “place of 
assembly” is “[a] room or suite of rooms containing no sleeping accommodations and intended 
to be occupied and used by persons for purposes other than sleeping and living quarters, such as 
education, recreation, amusement or business or religious meetings.”  Rental of a “place of 
assembly” in conjunction with the sale of food or drink is subject to sales tax.  See 20 NYCRR § 
527.9(e)(1).   

 When Petitioner rents a public room without the provision of food or drink, the 
rent for the public room, including the set-up fee, is not subject to sales tax.  If Petitioner 
provides only incidental snacks during breaks (e.g., coffee, tea, cookies) and the charge for those 
snacks are separately stated and reasonable, only the charge for the snacks will be subject to tax.  
See 20 NYCRR  § 527.9(h)(4).  However, when Petitioner provides catering services with the 
public room, the rent for the room and the set-up fee are subject to sales tax, regardless of 
whether they are separately stated.  See 20 NYCRR § 527.9(e)(1).   
 
 
 
 
DATED:  May 26, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 
 


