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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED 
“Petitioner”.  Petitioner asks whether it is a vendor responsible for collecting sales tax on the 
receipts for the sale of prepared meals that are delivered to customers and, if so, on what receipts 
must it collect sales tax.  Petitioner also asks whether it may issue resale certificates to food 
vendors if it is determined that Petitioner is reselling the vendors’ food services.    
 
 We conclude that Petitioner is providing a food service subject to sales and use tax under 
Tax Law § 1105(d). As such, it is required to register as a vendor for purposes of New York 
sales tax and obtain a certificate of authority.  It must collect sales tax on all charges it bills to its 
customers except itemized gratuities that are paid over to employees.  Petitioner is reselling food 
services subject to sales tax under Tax Law § 1105(d). However, it may not issue resale 
certificates to the vendors from whom it purchases these services for resale.  It must pay sales tax 
to them and then take a credit for the sales tax paid on its sales and use tax returns.    
    
Facts 
 
  Petitioner describes itself as providing a service that connects food service vendors such 
as restaurants, caterers and food trucks with businesses that are seeking to purchase meals 
(usually lunches) for their employees.  After Petitioner is retained to provide services, it will 
interview the customer to determine what type of meals its employees might enjoy and identify 
potential problems such as employee food allergies.   
 
 Petitioner selects the food vendors that will provide the catered food to its business 
customers.  Petitioner usually selects the foods that the vendors will provide to the customer for a 
given day.  Petitioner makes these decisions based in part on what foods it believes the 
customer’s employees would enjoy and in part on which foods vendors have the logistical 
capability of filling a food order.  While the customer has as much input into the selection of the 
food provided as it wishes, customers rarely dictate the full details of a food order.  In brief, part 
of Petitioner’s service is its knowledge of the local food service industry, particularly of new 
restaurants and caterers and of food establishments serving relatively exotic cuisine.      
 
  Petitioner provides the customer with a weekly or monthly menu that identifies the food 
vendor that will provide catering on a given day and the foods that will be served on that day.  
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 Cancellations of orders are made through Petitioner.  Cancellation penalties may be 
imposed.  If cancellation penalties are imposed, Petitioner remits cancellation penalties to the 
appropriate food vendor.       
 
 Petitioner’s agreement with the customers purchasing food services does not indicate that 
Petitioner acts as agent of the customer in the purchase of food.  The agreement states that the 
customer will “purchase catering through” Petitioner.  The agreement obligates Petitioner to 
carry liability insurance. The customer may have to pay a fee if it cancels the agreement before 
the end of its term. 
 
 Petitioner bills a customer on a monthly basis for the food service.  The invoice lists a 
single amount that includes the cost of food services purchased by Petitioner.  Petitioner does not 
markup these purchases, but normally imposes an additional fee, which is negotiated with the 
customer, for providing its services.  The customer remits payment to Petitioner and may do so 
by using a credit card, check or direct deposit. 
 
 Petitioner’s invoice to its customer contains a space for the customer to include a tip.  
Petitioner does not impose any mandatory gratuity charges, nor do any of its food vendors 
impose such a charge.  Petitioner remits all tips to the designated vendor.        
 
 Petitioner’s customers have no contractual liability to the food vendors. The food 
vendors’ contractual relationship is with Petitioner.    
 
 Petitioner enters a standard agreement with each food vendor with whom it does 
business.  This agreement states that Petitioner “connects providers of catering . . . to buyers of 
catering.”  Petitioner places food orders with the vendors on a daily basis.  An order will list the 
types and quantities of food and beverages to be delivered to a location on a certain day.  While 
the order form lists the address for Petitioner’s customer, the form does not identify Petitioner as 
agent of the customer.   
 
 Under Petitioner’s agreement with a food vendor, a vendor’s confirmation of the order 
constitutes a binding agreement to provide the menu exactly as enumerated on Petitioner’s order 
form at the designated time, date, and location and for the vendor’s listed menu prices.  
 
 Petitioner contacts the vendor on each day that the vendor has contracted to furnish 
catering services.  If Petitioner does not receive confirmation from the vendor that it will provide 
the food service agreed upon for the day, it reserves the right to cancel the order without charge. 
If an order is canceled because of lack of a response from a food service vendor, Petitioner will 
make arrangements with another vendor for the provision of food service.  
 
 The food vendors charge Petitioner based on their menu prices for the food, plus any 
standard delivery or service charge that they impose. This amount is subject to several 
adjustments, including a fee due Petitioner that is a percent of the total vendor’s retail charge.  
  
 Another adjustment is for the credit card merchant fee Petitioner must pay when a 
customer pays Petitioner by credit card. This expense is allocated on a pro rata basis to the food 
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vendors that provided the customer with the food or beverages covered by the bill paid by credit 
card. Other adjustments may be made to the bill to allow for issues with food orders.  
 
Analysis 
 
           Tax Law § 1105(d)(i)(3) imposes sales tax on the receipts from every sale of food and 
drink of any nature or of food alone, when sold in or by restaurants, taverns or other 
establishments in this state, or by caterers, including in the amount of such receipts any cover, 
minimum, entertainment or other charge made to patrons or customers in those instances where 
the sale is for consumption off the premises of the vendor, except where food (other than 
sandwiches) or drink or both are sold in an unheated state and are of a type commonly sold for 
consumption off the premises and in the same form and condition, quantities and packaging, in 
establishments which are food stores other than those principally engaged in selling foods 
prepared and ready to be eaten. The food services being sold to Petitioner’s customers come 
within the scope of this tax provision.   
 
 Petitioner is the vendor of the taxable food services sold to its customers. It has a direct 
contractual relationship with its customers who are the purchasers of the food services.  In 
contrast, the vendors from whom Petitioner purchases food services have no contractual 
relationship with the customers and have no legal claim against the customers for the amounts 
owed by the customers for food services they purchase.  
 
 Petitioner is not acting as agent of the food vendors in the sale of their food services. Nor 
is it acting as agent of the customers in their purchase of the food services. To establish an 
agency relationship, there must be a manifestation that Petitioner consents to act on behalf of the 
customer, subject to its control, and that the customer authorizes the fiduciary relationship. See, 
Matter of Hooper Holmes v Wetzler, 152 AD2d 871, (3d Dept. 1989); see also Custom 
Management Corp. v. New York State Tax Com'n, 148 A.D.2d 919 (3d Dept. 1989).  No 
manifestation of any agency exists in regard to Petitioner’s relationship with its customers or the 
food vendors. Therefore, Petitioner is reselling food services.     
 
 Because Petitioner is selling taxable food services in New York, it is a vendor for 
purposes of Tax Law §1101(b)(8).  As such, it is required to obtain a certificate of authority from 
the Department. See Tax Law § 1134. Tax Law § 1132 requires a vendor of taxable food and 
beverages to collect sales tax on behalf of the State, and subdivision (c) of that section places the 
burden of proof on the vendor to show that any particular charge is not taxable. 
 
 The sales tax imposed by Tax Law § 1105(d) on the receipts for food services includes 
“in the amount of such receipts any cover, minimum, entertainment or other charge made to 
patrons or customers.” (Emphasis added.)  Petitioner’s full charge for its food service is subject 
to sales tax. This would include any management or service fee that is included in the amount 
billed to a customer for food service. See Matter of Stephen Gallagher, Inc., Tax Appeals 
Tribunal, August 3, 2000; see also Custom Management Corp. supra. 
  
 Petitioner’s customers contract with Petitioner to purchase food service for a specified 
period of time and may be required to pay a fee to terminate the contract early. A customer may 
also have to pay a cancellation fee if it cancels a specific food order. Cancellation fees for food 
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service come within the ambit of the phrase “other charge” in Tax Law § 1105(d)(i). Cf. 20 
NYCRR § 541.9(c)(1)(c).  Because the Petitioner has an ongoing contractual relationship with its 
customers to provide food services, these cancellation fees are subject to sales tax as a 
component of the food service.  
 
 Sales Tax Regulation § 527.8(1) addresses the taxability of gratuities: 
 Gratuities and service charges.  Any charge, made to a customer, is taxable as a receipt 
 from the sale of food or drink unless: 
 
 (1) the charge is separately stated on the bill or invoice given to the customer; 
 (2) the charge is specifically designated as a gratuity; and 
 (3) all such monies received are paid over in total to employees. 
 
Voluntary gratuities are always excluded from receipts subject to sales and use tax.  Mandatory 
gratuities are excludable from taxable receipts if the three criteria of the regulation are satisfied.  
See TSB-M-09(13)S.  Accordingly, Petitioner does not have to collect sales tax on any voluntary 
gratuities tendered by its customers. Moreover, Petitioner will not be required to collect sales tax 
on any mandatory gratuities, including those passed through from the vendors from whom it 
purchased food services for resale, that satisfy the criteria of the regulations.  
 
 For taxable sales,  Tax Law § 1132(a)(1) requires that sales tax on the price for a sale be 
stated, charged, and separately shown on the sales slip, invoice, receipt, etc. given the customer. 
Sales Tax Regulation § 532.1(b) elaborates on this statutory requirement: 

(1) Whenever the customer is given any sales slip, invoice, receipt, or other statement 
or memorandum of the price, amusement charge, or rent paid or payable, the tax 
shall be stated, charged and shown separately on the first of such documents given 
to him. 

 
(2) Whenever the sales and use tax is separately stated on such document, it may be 

referred to as tax. 
 

(3) The words “tax included” or words of similar import, on a sales slip or other 
document, do not constitute a separate statement of the tax, and the entire amount 
charged is deemed the sales price of the property sold or services rendered. 

 
Petitioner should separately state the sales tax on the invoice given to its customer.  If 
Petitioner’s invoice does not include a separate charge for sales tax but merely includes in the 
base amount the sales tax paid by Petitioner on its purchase of the food services, Petitioner must 
collect sales tax on the total amount charged for the food services.  See TSB-A-2002(6)S. Thus, 
in the absence of a separate charge for sales tax on the invoice given to its customer, Petitioner 
must collect sales tax on the entire charge to the customer.   
    
 Sales Tax Regulation § 527.8(i) provides, in part: 

Resale. (1) Any person purchasing food or drink for resale as such is required to pay tax 
thereon at the time of purchase. 
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(2) When the food or drink is subsequently resold, the seller is required to collect tax 
from the purchaser. 

 
 (3) The tax paid by the seller may be taken as a credit against the tax which the seller is 

required to collect and remit on the subsequent sale. The credit is limited to the amount of 
tax actually paid on the purchase by the seller of the food and drink resold. 

 
Petitioner may not use a resale certificate to purchase prepared food and drink for resale; it must 
pay sales tax to its supplier at the time of purchase. However, Petitioner may take a credit on its 
sales tax return for the tax paid on such prepared food and drink.  
  
 
 
 
 
DATED:  July 16, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 


