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  The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTED.  Petitioner asks whether fees paid to a broker for his services of 
purchasing building materials on behalf of Petitioner are considered a taxable service.  
Additionally, Petitioner asks whether reimbursements made by Petitioner to the broker for the 
purchase of the building materials would be taxable. 
 
 We conclude that purchases made on behalf of Petitioner by a broker acting as an agent 
are subject to sales tax as a sale directly from the vendor to the Petitioner. Compensable fees paid 
to the broker for acting as Petitioner’s agent are not subject to sales tax because this is a 
nontaxable service. Purchases made on behalf of Petitioner by a broker not acting as an agent are 
subject to sales tax, but the broker may avoid paying sales tax on its purchases by providing a 
resale certificate to the vendor.  However, if the broker is not acting as an agent, sales tax is due 
on the entire receipt charged to Petitioner, including any broker fees.  
 
Facts 
 
 Petitioner is a construction company in New York City.  Petitioner is considering hiring a 
broker to purchase taxable building materials on its behalf from various sources; in return, 
Petitioner would pay the broker a commission.  In some cases, Petitioner would receive invoices 
directly from the seller to purchase the building materials with the broker facilitating the 
transaction.  However, in other cases, the broker would not disclose to the seller the relationship 
between the broker and Petitioner, and the broker would purchase the building materials directly.  
In turn, the broker would send Petitioner an invoice for the cost of the building materials in 
addition to the broker fee.  In both cases, the building materials would be delivered directly to 
the Petitioner without the broker taking possession of the goods.   
 
Analysis 
 
 The application of sales tax to the purchases of construction material through a broker 
depends on the relationship that exists between the broker and Petitioner.  If an agency 
relationship is present, i.e., the broker is the Petitioner’s agent, the sale of taxable tangible goods 
is deemed to be a retail sale from the vendor directly to Petitioner.  See 20 NYCRR § 
541.5(c)(2).  Therefore, sales tax will be due upon the initial purchase of construction materials 
from the vendor, but not on any reimbursements paid by Petitioner to the agent.  Furthermore, a 
broker fee in conjunction with this reimbursement will not be subject to tax, because it is a fee 
for a nontaxable service. 
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To establish an agency relationship between Petitioner and the broker, there must be a 

“manifestation” that the broker consents to act on behalf of Petitioner, subject to Petitioner’s 
control.  See Matter of Hooper Holmes v. Wetzler, 152 AD2d 871 (3d Dep’t 1989); Matter of 
Swet, TSB-D-91(10)S.  This requires that purchases made by the broker must be billed directly 
by the vendor to Petitioner or, if billed to the broker, the bill must specify that the broker is 
acting as Petitioner’s agent.  Secondly, payment must be made directly by Petitioner to the 
vendor or, if payment is made by the broker, it must come from a special fund created 
specifically for this purpose.  Finally, the purchased items must be delivered directly to 
Petitioner.  See generally 20 NYCRR § 541.5(c).  

 
 However, if an agency relationship is not present, the broker is deemed to be purchasing 
the goods directly and reselling those goods to Petitioner.  Tax Law § 1105(a) imposes tax on the 
receipt of any tangible personal property, except for purchases intended exclusively for resale.  
Because the broker is purchasing the goods for resale, the broker is a person required to collect 
tax and must register for sales tax purposes. See Tax Law § 1134(a)(1)(ii).  The broker will be 
charged sales tax on the purchase of the construction materials unless the broker timely furnishes 
the vendor with a properly completed Form ST-120–Resale Certificate. The broker must collect 
sales tax from Petitioner on the resale of the goods to Petitioner unless an exemption applies; the 
broker then is required to pay over the collected tax to the State.  See Tax Law § 1134. The entire 
price paid by Petitioner for the materials will be subject to sales tax as part of the receipt under 
Tax Law § 1101(b)(3), including any mark-ups or “broker fees” charged by the broker. See 20 
NYCRR § 526.5.  The fact that the goods are delivered directly from the vendor to Petitioner 
does not, by itself, prevent two transactions from taking place in the absence of an agency 
relationship.   
 

DATED: November 13, 2015 

              ____/S/____________________ 
        DEBORAH R. LIEBMAN   
        Deputy Counsel 
 

NOTE:  An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 
forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to whom 
it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An 
Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the 
date of the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the Opinion. The 
information provided in this document does not cover every situation and is not intended to 
replace the law or change its meaning. 

 
 


