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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED “Petitioner”.  Petitioner asks 
whether its receipts from a software maintenance and support contract are subject to sales tax 
when the contract entitles the customer to updated versions of software.  
 
 We conclude that, if the updated software being provided is prewritten computer software 
as defined in Tax Law § 1101(b)(14), the receipts from the contract are subject to sales tax as the 
receipts from the sale of tangible personal property. 
 

Facts  

 

 Petitioner develops and sells software. The software has pre-written components and is 
also customized to work with the customer’s specific needs. In addition, Petitioner offers 
maintenance and support services to customers that purchase its software.  
 
 Petitioner’s software maintenance and support contract includes technical support and 
troubleshooting over the telephone. On-site support is provided when necessary, but the need for 
on-site service is rare.  
 The maintenance and support contract is optional; a customer does not have to purchase 
the service contract if it purchases software from Petitioner.  
 
 The service contract is for a one year term, i.e., customers are billed annually. 
  

 Customers who continuously maintain a service contract from Petitioner after the 
purchase of software from Petitioner are entitled for no additional charge to upgraded versions of 
the software if the upgraded version becomes available for sale while the service contract is in 
effect. However, Petitioner does not issue upgrades annually; new versions of its software are 
typically rolled out every three to five years.  
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Analysis  

 

 Pre-written computer software is defined in Tax Law § 1101(b)(14) as computer software 
(including pre-written upgrades thereof) that is not designed and developed by the author or 
other creator to the specifications of a specific purchaser.  The sale of prewritten computer 
software is subject to sales tax under Tax Law § 1105(a) as the sale of tangible personal 
property. Tax Law § 1115(o) exempts from sales and use tax services otherwise taxable under 
Tax Law §§ 1105(c) or 1110 where performed on computer software of any nature. However, 
where these services are provided to a customer in conjunction with the sale of tangible personal 
property, any charge for these services shall be exempt only when the charge for the service is 
reasonable and separately stated on an invoice or other statement of the price given to the 
purchaser. 
 
 A standardized modification of prewritten software is itself prewritten software.  Thus, 
the provision of such a software modification is subject to sales tax as the sale of tangible 
personal property even if the modification is sold under the rubric of “software maintenance.” 
See TSB-A-96(27)S.  The contractual commitment to provide a new version of prewritten 
software when available, also qualifies as a license of software, which is subject to sales tax at 
the time the receipts for the commitment are paid.  Because Petitioner does not separately state 
the charges for the modification of the software purchased by the customer or for the provision to 
the customer of an upgraded version of the software when available, its entire receipt for 
software maintenance is subject to sales tax.   See TSB-A-91(70)S; TSB-A-96(27)S, TSB-A-
10(10)S. If Petitioner were to charge a separate fee or fees for the modification of the existing 
version of the software and for the provision of an upgraded version of the software, any 
reasonable fee for software maintenance service (e.g. technical support) would not be subject to 
sales tax and only the fee or fees for the license of the updated or upgraded software would be 
taxable.      
 
 
 
 
DATED:  March 19, 2015     /S/ 
 DEBORAH LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


