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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED. “Petitioner” asks whether 
charges for natural gas used and converted by a fuel cell to electricity are eligible for the sales tax 
exemption for gas and electricity used directly and exclusively in production.  We conclude that 
Petitioner’s purchase of fuel and utilities to power a fuel cell will be exempt from sales tax if used 
directly and exclusively in the production process. 
 

Facts  
  

Petitioner operates a chain of retail supermarkets.  Petitioner leases a fuel cell for use at one 
of its stores.  This building is powered mainly by fuel cell technology using natural gas.  Petitioner 
states that there are three sources of energy at this particular store: a natural gas account; the fuel 
cell account (400 kilowatt hours); and electricity supplied by a third-party supplier.       
 
 Petitioner purchases natural gas from a third party supplier; the natural gas is then converted 
by the fuel cell to kilowatt hours of electricity.  The 400 KWH produced through the fuel cell is 
incorporated with electricity separately obtained through a third-party supplier.  Petitioner states 
that it is almost impossible to determine whether a particular fuel source is powering particular 
equipment in the building. 
 
Analysis 

 
Petitioner is engaged in certain production activities at its store where the fuel cell is in use 

(e.g., baking, cutting and packaging meat, slicing deli meats and cheeses to order, etc.).  Petitioner 
sells these items to its customers.  Accordingly, Petitioner is engaged in the production of tangible 
personal property for sale. 
 
 In order to qualify for exemption, Petitioner’s fuel cell and the parts, tools and supplies used 
in conjunction with such fuel cell must be used “directly and predominantly” in the production of 
tangible personal property for sale.  “Directly” means that the equipment, during the production 
phase of a process, must: “(i) act upon or effect a change in material to form the product to be sold; 
or (ii) have an active causal relationship in the production of the product to be sold; or (iii) be used 
in the handling, storage or conveyance of materials of the product to be sold; or (iv) be used to place 
the product to be sold into the package in which it will enter the stream of commerce.” 20 NYCRR 
§ 528.13(c)(1).  Machinery and equipment to create energy used in the production process also can 
qualify as “directly” used in production.  See Matter of Niagara Mohawk Power Corp. v. 
Wanamaker, 286 AD 446 (4th Dep’t 1955); Matter of Deco Builders, Inc., Tax Appeals Tribunal, 
May 9, 1991.  Petitioner’s fuel cell would meet the “directly” requirement if the fuel cell creates the 
energy used to power equipment used in production. 
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 “Predominantly” means more than 50%.  See 20 NYCRR § 528.13.  In order to satisfy the 
“predominantly” requirement, the machinery or equipment must be used more than 50% during the 
production process.  If machinery or equipment that is used in the production process is also used 
50% or more in the administrative or distribution phase, it would not qualify for the production 
exemption.  See 20 NYCRR § 528.13(c)(4).  Petitioner’s fuel cell would meet the “predominantly” 
requirement if more than 50% of the use of the fuel cell provides the energy used to power 
production equipment. 
 
 Tax Law § 1115(c) also exempts from sales tax gas, electricity, refrigeration and steam, and 
gas, electric, refrigeration and steam service used “directly and exclusively in the production of 
tangible personal property, gas, electricity, refrigeration or steam, for sale, by manufacturing, 
processing, assembling, generating, refining, mining, extracting, farming, agriculture, horticulture 
or floriculture….”  “Directly” means that such energy sources and services “must during the 
production phase of a process, either: (i) operate exempt production machinery or equipment, or (ii) 
create conditions necessary for production, or (iii) perform an actual part of the production 
process.” 20 NYCRR § 528.22(c). “Exclusively” means that all of such energy sources or services 
must be used in the production process.  See id.  
 
 Because energy sources and services are typically received in bulk, which would make the 
exemption inapplicable if any of such energy sources or services were used for non-production 
purposes (e.g., providing electricity for lightning), a purchaser that uses a portion of such energy 
sources and services in production is permitted to claim a refund or credit for the portion of those 
energy sources or service used directly and exclusively in production.  See 20 NYCRR § 
528.22(c)(3).  However, the purchaser must maintain adequate records with respect to the allocation 
of energy sources and services used for production and non-production purposes and must submit 
an engineering survey or the formulae used to arrive at such allocation.  See id. 
 
 As noted above, Petitioner is engaged in certain production activities at its store that 
uses a fuel cell.  Therefore, purchases of natural gas that are converted by the fuel cell to 
electricity will be exempt from sales tax to the extent they are used directly and exclusively in 
the production process.  Petitioner is required to employ a method (e.g. engineering study) to 
allocate the portion of energy used in production processes.  That method will be subject to 
review by the Department.  See Publication 852 Sales Tax Information For: Manufacturers, 
Processors, Generators, Assemblers, Refiners, Miners and Extractors, and Other Producers of 
Goods and Merchandise; TSB-M-82 (25)(S) -- Determining Electricity Used in the Production 
of Tangible Personal Property for Sale.  The portion of Petitioner’s utility purchases that are not 
used or consumed in an exempt manner are subject to sales tax. 
 
 
DATED:  August 29, 2016     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
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describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time 
period at issue in the Opinion.  The information provided in this    document does not 
cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 

 
 
 
 
 
 


