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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED RED 

REDACTED (“Petitioner”).  Petitioner asks for an opinion regarding the “[a]pplicability of sales tax on 

independent trainers by a gym.”  We conclude that the New York City local sales tax applies to all 

charges by a gym for the use of its facilities, including such charges made to independent trainers.    

  

Facts 

 

 Petitioner provides personal training services to clients in New York City.  These services are 

provided by Petitioner at various independently-owned facilities in the City.  Petitioner has entered into 

an “Independent Trainer Agreement” (Agreement) with at least one gym.  Pursuant to this Agreement, 

Petitioner pays in advance for a set amount of time at the facility (i.e., a set number of hours) during 

which time Petitioner is provided with the “rental use of equipment and space” there.  Specifically, the 

Agreement gives Petitioner access to “shared gym space,” including the use of showers, towels and 

“basic utilities.”   Petitioner, however, is required to provide its own phone service while at the facility, 

and it is responsible for, among other things, the setting of its own schedule and the billing of its 

clients.  According to Petitioner, the facility does not charge Petitioner’s clients to use the facility while 

training with Petitioner.  However, the facility is collecting New York City local sales tax from 

Petitioner on the fee that Petitioner pays to the facility pursuant to the Agreement.  

 

Petitioner provides little information about the facility at issue, but the facility’s website 

indicates that it operates at multiple locations in the City, that it is a personal fitness training studio, and 

that it has state of the art exercise equipment.  In addition, the facility advertises an expertise in weight 

loss/gain, total body conditioning, rehabilitation, strength and conditioning, flexibility, bone density, 

posture, blood flow, and advice regarding life style changes to maintain health and wellness.  

Information obtained from the facility’s website and confirmed by Petitioner reflects that the facility 

generally provides users with access to exercise equipment, such as weights and cardiovascular 

machines, and there is no indication that it offers participatory sports or has athletic facilities.   
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Analysis 

  

  As authorized by Tax Law § 1212-A(a)(2), New York City Administrative Code § 11-2002 (a) 

provides in relevant part: 

 

There are hereby imposed and there shall be paid sales taxes at the rate of four and one-half 

percent on receipts from . . . every sale of services by weight control salons, health salons, 

gymnasiums, turkish and sauna bath and similar establishments and every charge for the use of 

such facilities, whether or not any tangible personal property is transferred in conjunction 

therewith . . . . [Emphasis added.]  

 

Petitioner initially contends that it should not be charged sales tax because “[i]ndependent 

trainers are not mentioned in [the] NY tax code.”  However, whether or not independent trainers are 

mentioned in the Tax Law is not relevant to whether charges paid by them are subject to sales tax.  

Rather, the sales tax being collected from Petitioner in this matter is a tax resulting from a charge 

imposed on it by a facility, the appropriateness of which turns on whether the charge is one for the use 

of a “weight control salon, health salon, gymnasium . . . [or] similar establishment” for purposes of Tax 

Law § 1212-A(a)(2) and New York City Administrative Code § 11-2002(a).  In this regard, the Tax 

Appeals Tribunal has determined that such establishments are those that “provide activities directed at 

the improvement of bodily appearance and not those which offer participatory sports and athletic 

facilities.”  See Matter of Prospect Park Health and Racquet Associates, Tax Appeals Tribunal, July 

22, 1997; Tax Bulletin, Health and Fitness Clubs (TB-ST-329).  Some examples of participatory sports 

are swimming and racquetball.  See, e.g., TSB-A-14(18)S.  

 

As noted above, there is nothing to suggest that the facility at issue offers participatory sports or 

athletic facilities to users.  Rather, the facility appears to be one squarely directed “at the improvement 

of bodily appearance,” which is precisely what the Administrative Code § 11-2002(a) sales tax pertains 

to.  Accordingly, any charges for the use of that facility are properly subject to New York City sales 

tax.  

 

  Petitioner, however, suggests that what it is being charged by the facility is not a charge for the 

use of that facility, but is rather a charge for the rental of real property.  However, Petitioner’s 

Agreement with the facility does not give it the right to the exclusive use of any specific part of the 

facility’s space.  Rather, it provides Petitioner with the “rental use of equipment and space” on a per 

hour basis, and the space being “rented” is actually “shared gym space.”  The agreement, therefore, 

simply gives Petitioner the right to use the facility and its equipment for a certain number of hours, and 

does not convey an interest in real property to Petitioner.  See, e.g., 20 NYCRR 527.6(b)(2) 

(distinguishing between a lease of real property and the provision of a storage service by noting that 

"under a lease, the tenant contracts for a certain amount of footage in a specific location” [and] the 
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tenant has unlimited control of access to the space”).  Accordingly, the fee the facility is charging 

Petitioner in this case is for the use of the facility, and it is subject to tax under New York City 

Administrative Code §11-2002(a).    

 

DATED:  August 2, 2017 

 

 

 

 

 /S/ 

  DEBORAH R. LIEBMAN 

     Deputy Counsel 

 

 

NOTE:   An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts 

set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity 

to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all 

relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 

policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue 

in the Opinion.  The information provided in this document does not cover every situation 

and is not intended to replace the law or change its meaning. 

 

 

 

 

 

 

 


