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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 

from REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED RE 

REDACT (“Petitioner”).  Petitioner asks whether it must collect sales tax from sales of its fire 

safety training program.  We conclude that Petitioner’s sales of its fire safety training program 

are not subject to sales tax. 

 

Facts  

 

  Petitioner sells equipment and services related to fire protection, fire suppression, and 

fire safety solutions to commercial, industrial, and public facilities.  Petitioner offers a training 

program in which Petitioner’s employees travel to the customer’s business locations to present 

the program.  The program consists of a combination of lectures, group discussions, custom 

PowerPoint presentations, video, and a "hands-on" experience using a digital extinguisher 

training system, in which all attendees, under the direction of Petitioner’s employees, operate a 

laser digital extinguisher to put out a “fire” simulated on a video screen. All aspects of the 

training are provided in person by Petitioner’s employees.  The video is transported by 

Petitioner’s employees for use at the training program location to supplement their instruction 

and to prompt discussion.  The program is meant to ensure customers meet their annual 

Occupational Safety and Health Organization and New York State Department of Labor 

requirements and prepare staff for fire emergencies.  The training program does not involve the 

transfer of any tangible personal property to the customer.         

 

Analysis  

 

 Retail sales of tangible personal property and certain enumerated services are subject to 

sales tax.  See Tax Law § 1105(a),(c).  Petitioner’s training program, including live training, 

video, and on-site drills, constitute instructional services that are not among the taxable 

services in Tax Law § 1105(c) and therefore are not subject to tax.  See TSB-A-08(41)S.  In 

allowing the customers’ employees to operate the digital fire extinguisher simulator, under the 

supervision and control of Petitioner’s employees, to put out a simulated fire, Petitioner does 
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not transfer possession or control of the fire extinguisher simulator and, therefore, Petitioner is 

not selling the fire extinguisher simulator.    See Tax Law § 1101(b)(5); 20 NYCRR 526.7(e).   

  

 

DATED: August 3, 2017  

 

 

 

 /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in 

this document does not cover every situation and is not intended to replace the law 

or change its meaning. 

 

 

 

 

 

 


