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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTE (“Petitioner”).  

Petitioner asks whether sales tax would be due if he provides a free software application to 

smartphone users that would allow the users access to bathrooms at participating locations for a 

fee.  

   

We conclude that Petitioner’s provision of the software application would not be subject 

to tax since the application is provided free of charge.  We also conclude that there is no tax due 

on the charge for the use of the bathrooms since this is not among the enumerated services 

subject to tax.  

 

Facts 

 

 Petitioner is developing a software application for Apple and Android smartphones and 

will provide this application free of charge to smartphone users.  Once downloaded, the 

application will allow users to purchase a ticket for a fee of $1.00 or $2.00 to use a bathroom in a 

participating restaurant, café or bar.  Petitioner will collect the fee from patrons and pay a portion 

of that fee to participating locations after the ticket is used.  As the administrator of the 

application, Petitioner would be able to track each use of the application and would make 

payments to participating locations based on such uses.  Fees will not be shared among the 

participating locations. 

   

Analysis 

 

 Tax Law § 1105(a) imposes a tax on every retail sale of tangible personal property.  Tax 

Law § 1101(b)(5) defines sale as the transfer of title or possession or both for a consideration.  

  

 Tax Law § 1101(b)(6) defines tangible personal property as “corporeal personal property 

of any nature.”  That term also includes pre-written computer software, whether sold as part of a 

package, as a separate component, or otherwise, and regardless of the medium by means of 

which such software is conveyed to a purchaser.  

 

 Tax Law §1105(c)(1) imposes sales tax on the receipts of every sale, except for resale, of 

certain enumerated services. 

 

 Tax Law § 1105(f)(1) provides that a sales tax shall be imposed on:   
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“Any admission charge where such admission charge is in excess of ten cents to or for 

the use of any place of  amusement in the state, except charges for admission to race 

tracks, boxing, sparring, or wrestling matches or exhibitions which charges are taxed 

under any other law of this state, or dramatic or musical arts performances, or live circus 

performances, or motion picture theaters, and except charges to a patron for admission to, 

or use of, facilities for sporting activities in which such patron is to be a participant, such 

as bowling alleys and swimming pools.” 

  

 Petitioner’s proposed business idea does not fall within the reach of any of the above 

statutes.   

 

Petitioner’s provision of the software application to smartphone users is not a sale since 

Petitioner will not charge smartphone users to download the application.  While the smartphone 

application is computer software that falls within the definition of tangible personal property, this 

software will be given to users free of charge.  Thus, there is no consideration and no tax is due. 

If Petitioner were to sell the software application to users, then a tax would be due on such sale 

since the software is tangible personal properly.   

 

 In addition, the service provided through the use of the smartphone application to 

purchase the use of bathrooms is not one of the services enumerated under Tax Law § 1105(c).  

Finally, the admission charge to use a bathroom at a restaurant, café or bar is not a taxable charge 

under Tax Law § 1105(f)(1).   

 

 

DATED:  February 28, 2017 

 

 

 

      /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 


