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The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion 

from REDACTED REDACTED RE (Petitioner). Petitioner asks whether ticket sales for a 

charity softball game are subject to sales tax. 

 

 We conclude that the admissions charges to the charity softball game are subject to 

sales tax. 

 

Facts 

 

 Petitioner is a minor league baseball team that owns a stadium. In its stadium, 

Petitioner holds baseball games, as well as other outside events. Petitioner rented its facilities 

to a non-profit organization to hold a charity softball game. The non-profit organization is 

registered with the Department as an exempt organization for sales tax purposes. Petitioner 

states that the softball game was held for the purpose of raising money for the non-profit’s 

foundation fund, and not for the benefit of an elementary or secondary school.  Petitioner 

promoted and sold tickets on behalf of the organization through its in-house ticketing system. 

The ticket prices ranged from $11.00 to $20.00 per ticket and Petitioner collected the selling 

price, including sales tax on the sales of the tickets. The proceeds from the ticket sales after 

rent, other out-of-pocket expenses of Petitioner and sales tax were paid to the non-profit 

organization.  

 

Analysis 

            

  Tax Law § 1105 imposes New York State and local sales tax on receipts from 

tangible personal property, enumerated services, and other items. Specifically, Tax Law § 1105 

(f)(1) imposes a tax on the receipts from admission charges to or for the use of, places of 

amusement and entertainment that are in excess of ten cents. See 20 NYCRR 527.10 (a).  Tax 

Law § 1101(d)(2) defines “admission charge” as the amount paid for admission, including any 

service charge and any charge for entertainment or amusement or for the use of the facilities 

therefore.  Charges for admission to sporting events and exhibitions are within the scope of 

amusement charges subject to sales tax. See 20 NYCRR 527.10 (b)(1)(ii). Although exempt 

organizations generally are not required to collect sales tax on admission charges to places of 
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amusement and entertainment, the exemption for admissions charges by an exempt 

organization does not include admissions to athletic games or exhibitions, unless all the 

proceeds inure exclusively to the benefit of an elementary or secondary school. See Tax Law § 

1116 (d)(2)(A) and 20 NYCRR 527.10 (e)(2)(ii)(a).  

 

The Sales and Use Tax Regulations provide several examples that illustrate when 

admission charges to athletic games and exhibitions are subject to sales tax. The regulation 

provides: 

 

Example 5: The employees of radio station R challenge the employees of 

television station T to a softball game. Spectators are charged $1.50 admission.  

 All proceeds from the game are to be given to a local high school for its benefit. The     

$1.50 admission charge is exempt. 

 

Example 6: All the facts are the same as in example 5, except that the proceeds 

of the game will be given to the United Fund. The $1.50 admission charge is 

taxable. 

 

Example 7: Admission charges to a basketball game between two high schools 

inure exclusively to the benefit of the school. Such admission charges are 

exempt. 

 

20 NYCRR 527.10 (e)(2)(ii)(a) 

 

While the non-profit organization that rented the Petitioner’s facilities is registered as 

an exempt organization for sales tax purposes, and generally would not be required to collect 

sales tax on admission charges, the admissions charges to the non-profit’s charity softball game 

are subject to sales tax because the game was played to benefit the non-profit organization and 

to further its goals, and the proceeds were not for the benefit of an elementary or secondary 

school.  

 

Under these facts, even though Petitioner was not the organizer of the charity softball 

game, Petitioner sold the tickets and collected the admission charges for that game. 

Accordingly, Petitioner is the recipient of an amusement charge that is subject to sales tax.  See 

Tax Law § 1101(d)(11). Thus, Petitioner is a “person required to collect sales tax,” and was 

required to collect tax on the tickets sold for the charity game and remit the tax to the 

Department.  See Tax Law § 1131 (1). In addition, even if the admissions to the charity event 

had been determined to be exempt, because Petitioner collected sales tax on the admission 
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charges, it was required to remit the tax collected to the Department.  See Tax Law § 

1137(a)(iii). 

 

DATED: June 21, 2017 

 

 

 

 

        /S/ 

                   DEBORAH R. LIEBMAN 

        Deputy Counsel 

 

 

Note: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in 

this document does not cover every situation and is not intended to replace the law 

or change its meaning. 


