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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from REDAC 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED RED, (Petitioner).   Petitioner asks 

whether amounts charged for the rental of a truck are subject to New York State and local sales tax if a 

customer provides a Contractor Exempt Purchase Certificate with box “A” selected.   We conclude, 

based on the facts presented, that sales tax should be charged and collected on this transaction.   

 

Facts 

 

Petitioner is a vendor that rented a truck to a customer.  Petitioner indicates that, in conjunction 

with the rental, its customer provided it with a completed Contractor Exempt Purchase Certificate (a 

“Form ST-120.1”) with the “A” box selected. The “A” box essentially is a statement by a contractor 

indicating that tangible personal property (“TPP”) is being purchased for use as part of a project for an 

organization that is exempt from sales tax pursuant to Tax Law § 1116(a) (an “Exempt Organization”)1, 

and that such TPP “will become an integral component part” of a building, structure or real property of 

the Exempt Organization. Petitioner stated that it has the ST-120.1 on file from this customer in 

connection with a specific project, and indicates that the truck “was used by the customer to haul dirt 

onsite from one of their locations and to haul dirt offsite to one of their dumpsites.”  

 

 

Analysis 

 

Tax Law § 1105 imposes sales and use tax on, among other things, retail sales of TPP.  See Tax 

Law § 1105(a).  This includes rentals of TPP, such as trucks and other motor vehicles.  See Tax Law § 

1101(b)(5) (defining “sale” as including rentals); Tax Law § 1101(b)(6) (defining TPP as “[c]orporeal 

personal property of any nature”); TSB-A-15(46)S.  However, certain sales (or rentals) of otherwise 

taxable TPP to Exempt Organizations are not subject to State and local sales tax.  See Tax Law § 

1116(a).  Likewise, certain purchases of TPP by contractors for use in erecting, repairing, adding to, or 

altering structures or buildings owned by Exempt Organizations are not subject to sales tax when such 

TPP becomes “an integral component part” of such structures or buildings.  See Tax Law §§ 

1115(a)(15), (16); 20 NYCRR 541.3(d)(2)(i).  Otherwise, and unless a contractor is acting as an agent of 

an Exempt Organization, sales of TPP that does not become an integral component part of an Exempt 

Organization’s real property, or that is simply used or consumed by a contractor while working for an 

Exempt Organization, are subject to tax.  See 20 NYCRR 541.3(d)(2)(iv).  

 

                                                      
1 The Petitioner did not provide any information regarding the exempt organization or the customer’s relationship with the 

exempt organization. 
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Petitioner indicates that the TPP purchased in this case (i.e., the truck its customer rented) was 

used by its customer “to haul dirt onsite from one of their locations and to haul dirt offsite to one of their 

dumpsites.”  It appears, therefore, that this TPP is equipment that Petitioner’s customer itself used to do 

work for an Exempt Organization, and is not TPP that became a component part of a structure, building 

or real property owned by the Exempt Organization.  Further, there is no indication that Petitioner’s 

customer rented the truck as an agent of an Exempt Organization.  Accordingly, the truck rental in this 

case is not exempt from sales tax.   

 

Petitioner, however, indicates that its customer provided it with a Form ST-120.1 with the “A” 

box selected.  It is not clear whether this form was provided to Petitioner as a blanket certificate for 

multiple purchases, or whether it was given to Petitioner specifically for the truck rental at issue.  In 

either case, vendors who accept exemption certificates (including a Form ST-120.1) may be relieved of 

liability for the failure to collect sales tax with respect to a transaction when such certificate is accepted 

within 90 days of the delivery of the TPP at issue, and when such certificate is accepted in good faith.    

See 20 NYCRR 532.4(b)(2).  A certificate is “accepted in good faith” when, upon the exercise of 

reasonable ordinary due care, a vendor has no knowledge that it is false or fraudulently presented.  See 

20 NYCRR 532.4(b)(2)(i).  In this instance, the Form ST-120.1 that was given to Petitioner indicates 

that the TPP being purchased would, among other things, become an integral component part of a 

structure, building or real property owned by an exempt organization.  Although the truck is TPP, there 

is no basis for Petitioner to conclude that the truck would have (or did) become a component part of an 

Exempt Organization’s building, structure, or real property. Thus, Petitioner could not have accepted the 

Form ST-120.1 for the truck rental in this case in good faith.  Therefore, Petitioner should collect tax 

from the customer on this purchase.  

  

DATED:  June 5, 2018 

 

 /S/ 

  DEBORAH R. LIEBMAN 

  Deputy Counsel 

 

 

NOTE:   An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to 

whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts.  An 

Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the date the 

Opinion is issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in 

this document does not cover every situation and is not intended to replace the law or change its 

meaning. 

 


