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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED R.  Petitioner 

asks whether a “convenience fee” it charges when credit cards are used for purchases is subject 

to New York State and local sales tax.  We conclude that this fee is properly included as part of 

the basis upon which sales tax, when applicable, is calculated.   

 

Facts  

 

Petitioner is a club that imposes a “convenience fee” when credit cards are used to make 

purchases.  This fee is a percentage of the total credit card purchase, and is charged to “offset the 

loss of revenue in accepting credit cards.”  Petitioner does not identify the types of sales that it 

makes, so it is assumed that Petitioner is a social or athletic club per Tax Law §1105(f)(2), and 

that it accepts credit cards for the purchase of tangible personal property, services, food and 

drink, and for the payment of dues. 

 

Analysis  

 

New York imposes sales and use tax on, among other things, the receipts from every 

retail sale of tangible personal property, as well as the receipts from every sale, other than sales 

for resale, of certain enumerated services.  See Tax Law §§ 1105(a) and (c).  The tax is also 

imposed on the receipts from the sale of food and drink by restaurants, taverns or other 

establishments (as well as other charges made therewith), and “dues” that are paid to social or 

athletic clubs.  See Tax Law § 1105(d), (f)(2).    “Receipt” is defined as the amount of the sale 

price of any property and the charge for any service that is subject to tax, without any deduction 

for expenses.  See Tax Law § 1101(b)(3); 20 NYCRR 526.5(e).  The term “dues” includes any 

membership fee paid to a social or athletic club, as well as any assessment, irrespective of the 

purpose for which it is made.  See Tax Law § 1101(d)(6); 20 NYCRR 527.11(b)(2).  
 

Petitioner’s “convenience fee” is a charge it makes to “offset” the loss of revenue that 

occurs when a customer uses a credit card.  This “loss of revenue” presumably is caused by a fee 

that Petitioner must pay to process credit card payments, which is an expense it incurs when 

making a sale.   Expenses incurred by a vendor in making a sale, regardless of the taxable status 

of the sale, are not deductible from its receipts.  See 20 NYCRR 526.5(e).  When making a sale 

of food, drink, tangible personal property or services that is subject to sales tax, Petitioner’s 

“convenience fee” is a part of its receipts for such and must be included in the basis upon which 

sales tax is calculated.  Likewise, to the extent a “convenience fee” is charged when collecting 

taxable dues from members, the fee itself is considered dues and is subject to sales tax.  See, e.g., 
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TSB-A-90(56)S (finance charge considered an increase in the amount of a member’s dues); 

TSB-A-85(38)S (any charge that is paid for the privilege of being a member constitutes dues).  If 

both taxable and nontaxable items are purchased in a single transaction and the items are 

separately itemized, however, sales tax need only be collected on the portion of the “convenience 

fee” attributable to the sale of the taxable items.  See, e.g., TSB-A-97(11)S (the tax consequence 

of a cost component of a charge is the same as the tax consequence of the charge itself).    

 

DATED:  April 12, 2018 

 

 

 

 

 /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


