
  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-81 (15) S 

Sales Tax Technical Services Bureau September 1, 1981 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S810401E 

On  April  1,  1981 a Petition for Advisory Opinion was received from A.  Tomassi  Co.,  Inc., 
9 Valley Road, Port Washington, New York 11050. 

Petitioner is an excavating contractor which owns heavy  equipment which is both used by 
it in the performance of capital improvement contracts and rented to others. Ninety per cent of its 
use is by such leases. 

Petitioner raises a number of issues with respect to the application of  the Tax Law to its 
purchase and use of the equipment here referred to. Each issue will be dealt with in turn. 

(1)  Are Petitioner's purchases of heavy equipment subject to sales tax? 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on 

"The receipts from every retail sale of tangible personal  property,  except as otherwise 
provided in this article . . . . " 

Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law defines the term "retail sale" as follows: 

". . . A sale of tangible personal property to any person for any purpose, other than (A) for 
resale as such or as a physical component part of tangible personal property, or (B) for use by that 
person in performing the services subject to tax under paragraphs (1), (2), (3) and (5) of subdivision 
(c) of section 1105 . . . " 

Inasmuch  as the equipment in question is used not only for rental purposes but  also  for  the 
provision by Petitioner of capital improvement services not subject to the sales tax, the sale of the 
equipment to Petitioner constitutes a retail sale the receipts from which are subject to tax. 

(2)  May Petitioner use some type of percentage breakdown to determine if it is liable for 
sales tax on only a portion of the cost of the equipment which it purchases? 

The Tax Law contains no provision for a partial resale exclusion where tangible personal 
property is  used for both rental and other purposes. Petitioner must therefore pay sales tax on the 
entire cost of the heavy equipment it purchases. 
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(3)   What  is  Petitioner's  sales tax liability for the cost of major repairs to the  equipment  and 
the cost of replacement parts which have a useful life of more than one year? 

Section  1105(c)(3)  of  the Tax  Law imposes a tax on receipts from the sale of  the following 
service: 

"Installing tangible  personal  property, or maintaining, servicing or repairing tangible personal 
property not held for sale in the regular course of business . . . . " 

While the equipment repaired is at times rented by Petitioner, the phrase "not held for sale 
in the regular course of business" means not held exclusively for such sale. Accordingly, the repairs 
to Petitioner's equipment  constitute  a service, described in section 1105(c)(3) of the Tax Law, the 
receipts from which are subject to tax. The receipts from the sale to Petitioner of replacement parts 
are subject to tax pursuant to section  1105(a)  of  the Tax  Law, quoted above. It is to be noted that 
while the Tax Law contains  certain  exemption  with respect to repairs to and the purchase of parts 
for production equipment, these exemptions are applicable  to  equipment  used in the production of 
tangible personal property for sale. Tax Law §§1105-B,1115(a)(12). Petitioner's equipment is not 
so used for production and such exemption provisions are accordingly not applicable. 

(4)  When Petitioner is hired as a sub-contractor to perform a capital  improvement, must 
Petitioner collect sales tax from the general contractor? 

The service of performing capital improvements is not subject to sales tax.  Accordingly, 
Petitioner need not  collect sales tax from a general contractor when performing a capital 
improvement contract for it. 

(5)  Must Petitioner collect sales tax when performing a capital improvement for a 
homeowner or the owner of a building? 

The answer here is  the same as in the situation where Petitioner performs a capital 
improvement for a general contractor. Petitioner does not  have  to  collect  sales tax  on  its receipts for 
performing capital improvements for owners of homes or other buildings. 

(6)  When Petitioner rents machinery to the owner of a tract of land who is building a number 
of homes to sell to the public, is Petitioner liable for collecting sales tax on the rental? 

Section 1101(b)(5) defines the term "sale" as "Any transfer of title or possession or both, 
exchange  or  barter, rental, lease or license to use or consume . . . . "Rentals of property thus 
constitute sales of property for purposes of the  sales  tax. Petitioner's rentals of machinery to builders 
are therefore retail sales of tangible  personal property, and Petitioner must collect sales tax on the 
receipts from these rentals. 

DATED:  August 14, 1981 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


