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ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S810527C 

On May 27, 1981 a Petition for Advisory Opinion was received from Nichols  Oxygen 
Service, Inc., Rte. 9G, R.D. 1 #499, Hyde Park, New York 12538. 

The issue raised is whether sales tax is required to be collected on the rental of regulators, 
humidifiers, ring stands and carts required to dispense medical  oxygen to private patients in their 
homes. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax  on  "The  receipts from every retail sale of 
tangible  personal  property, except as otherwise provided in this article."  Section  1101(b)(5)  of  the 
Tax Law defines the terms  "sale, selling or purchase" to include rentals. However, Section 
1115(a)(3) of the Tax  Law exempts from tax certain " . . . medical equipment (including component 
parts thereof) and supplies . . . . " 

The Sales and Use Tax Regulations provide that exempt medical equipment includes "(1). 
. . machinery, apparatus and other devices (other than prosthetic aids, hearing aids, eyeglasses and 
artificial devices which qualify for exemption under section 1115(a)(4) of the Tax Law), which are 
intended for use in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases or the 
correction or alleviation of physical incapacity in human beings. (2) To qualify such equipment must 
be primarily and customarily used for medical purposes and not be generally useful in the absence 
of illness, injury or physical incapacity. . . . (4) Medical equipment is not exempt if purchased by a 
person performing medical or similar services for compensation. . . . " 20 NYCRR 528.4(e). 

The regulators, humidifiers, ring  stands and carts rented by Petitioner to private patients for 
use in dispensing oxygen for medical purposes constitute medical equipment which  is  exempt  from 
sales tax pursuant to the provisions  of section 1115(a)(3) of the Tax Law. Therefore, Petitioner is 
not required to  collect  sales tax  on  the rental of this equipment to persons who are not performing 
medical services for compensation. 
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