
 
      

  
 

 
 

 
 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-81(33)S 

Sales Tax Technical Services Bureau October 19, 1981 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S810601A 

On June  1, 1981 a Petition for Advisory Opinion was received from Mohawk Dental 
Supply Company, Inc., 417 Court Street, Utica, New York 13502. 

The issue raised is whether Petitioner's receipt of a letter from  a  customer, stating that the 
customer does not want to be charged sales tax on any purchases, relieves Petitioner of  liability 
for collecting the tax on sales of taxable items. 

Petitioner sells taxable and non-taxable items to dental laboratories. Petitioner  has 
received resale certificates from various laboratories. Some laboratories have submitted letters to 
Petitioner stating that they do not want to be charged sales tax on any purchases. 

Section 1132(c) of the Tax Law states, in part: 

"For the purpose of the proper administration of this article and to prevent evasion of the 
tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property or services of any type 
mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five . . . are subject to tax 
until the contrary is established, and the burden of proving that any receipt . . . is not taxable 
hereunder shall be upon the person required to collect tax or the customer. Unless (1) a vendor 
shall have taken from the purchaser a certificate in such form as the tax commission may 
prescribe, signed by the purchaser and setting forth his name and address and, . . . the number of 
his registration certificate, together with such other information as said commission may require, 
to the effect that the property or service was purchased for resale or for some use by reason of 
which the sale is exempt from tax under the provisions of section eleven hundred fifteen, . . . the 
sale shall be deemed a taxable sale at retail." 

Accordingly, Petitioner must collect sales tax on sales of taxable items unless the 
customer has furnished a properly completed  exemption certificate in a form prescribed by the 
Tax Commission. A letter from a customer requesting relief from sales tax does not constitute a 
certificate in a form prescribed by the Tax Commission. 

DATED:  September 29, 1981 s/LOUIS ETLINGER  
Deputy Director  
Technical Services Bureau 
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