
  
 

         
   

 
     

   
 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-81(9)S 

Sales Tax Technical Services Bureau August 13, 1981 

STATE OF NEW YORK
  
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S810416A 

On  April  16,  1981 a Petition  for  Advisory Opinion was received from Green Bros. Home and 
Garden, Inc., 5500 Merrick Road, Massapequa, New York 11758. 

Petitioner inquires as to the  rate  of  sales  tax  to be applied to sales of kerosene sold for use 
in home heating. 

Petitioner, a vendor located in Nassau County, sells kerosene for home heating use to 
consumers  who bring containers to his place of business to be filled. Petitioner notes that the 
containers are of various sizes, but never less than one gallon. 

Section 1105(a)  of  the Tax Law imposes the State's 4% sales tax on receipts from retail sales 
of tangible personal property. Nassau County imposes  a  similar tax, at a rate of 3%. These 
impositions of tax are by their terms applicable to the sale of kerosene. However, Section 1105-A 
of the Tax Law, enacted in  1978,  provided for  a reduction  of the State's tax rate on certain energy 
sources, including kerosene, used for residential purposes. Since October 1, 1980 such rate has been 
0%. Nassau County has also provided for a rate reduction with respect to the same transactions. The 
County tax rate was reduced to 2% as of January 1, 1980 and further reduced to 1% as of June 1, 
1981. Pursuant to Section 1105-A(e) of the Tax Law the State Tax Commission has prescribed a 
Certification of Residential Use, Sales Tax Reduction on Energy Purchases (Form TP-385) which 
must be received, in properly completed form, by a vendor from a purchaser, in order for the reduced 
tax rates to apply to a transaction. 

Accordingly, Petitioner need collect only the Nassau County tax on sales of kerosene for 
residential use (at a rate of 1%, at present), where a properly completed Form TP-385 has been 
supplied by the purchaser. Where such document has not been so supplied Petitioner must collect 
both State and Nassau County sales tax, at a combined rate of 7%. It is to be noted that the amounts 
sold have no bearing on the applicable tax rates. 

DATED:  July 29, 1981 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 
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