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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S811203A 

On December 3, 1981 a Petition for Advisory Opinion was received from Cathedral Envelope 
Co., Inc., 980 Northampton Street, P.O. Box 1293, Buffalo, New York 14240. 

The issue raised is whether receipts from the sale of shipping  cartons to Petitioner are subject 
to sales tax. 

Petitioner produces church collection envelopes which it distributes in the following manner. 
Petitioner purchases shipping cartons which are delivered to it at its Buffalo location. Petitioner then 
packs the church collection envelopes in the shipping cartons, which are delivered to a New York 
post office. These cartons are in turn shipped to various post offices  outside  New  York State, for 
distribution of their contents by  the out-of-state post offices. The shipping cartons are discarded by 
the out-of-state post offices and, in any event, are not transferred to Petitioner's customers. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes the State sales tax on the receipts from retail sales 
of tangible personal property where delivery occurs in New York. Where Petitioner purchases 
shipping cartons to be used as described above, such sale constitutes a retail sale the receipts from 
which are subject to tax insofar as the cartons are delivered to Petitioner, by its supplier, in New 
York. Petitioner's citation of the Industry Guidelines for the printing and mailing industry is not 
germane to the present matter. The cited statement merely indicates that where a printer sells any of 
the listed items, including cartons and containers, and where delivery is made by the printer to its 
customer outside New York, no tax need be collected by the printer from its customer. 

Section 1115(a)(19) of the Tax Law provides for an exemption from tax with respect to: 
"Cartons, containers, and wrapping and packaging materials and supplies, and components thereof 
for use and consumption by a vendor in packaging or packing tangible personal property for sale, 
and actually transferred by the vendor to the purchaser." Petitioner's purchases of shipping cartons 
are not eligible for this exemption inasmuch the cartons are not actually transferred by Petitioner to 
the purchaser of the envelopes. 

DATED: July 20, 1982 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 
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