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On March 11, 1982 a Petition  for  Advisory Opinion was received from Howard Schwartz 
Recording, Inc., 420 Lexington Avenue, New York, New York 10170. 

The issue herein raised is whether the charge by a lessor for recording equipment leased to 
Petitioner for use in recording  studios, where such equipment is rented to its customers, is subject 
to sales tax. 

Petitioner operates a recording studio  containing rooms  outfitted with recording and sound 
equipment. Petitioner acquires such equipment by  purchase or under long-term leases. The rooms, 
with the equipment, are rented to customers who pay an hourly rental fee, with no allocation between 
rental of the room and the equipment. Petitioner collects tax from its customers on the entire rental 
charge. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on "the receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided in this article." 

Section 1101(b)(4) of the Tax Law defines the term "retail sale," in relevant part, as: "A sale 
of tangible personal property to any person for any purpose other than (A) for resale as such or as 
a component part of tangible personal property . . . ." 

Section 1101(b)(5) of the Tax Law defines the terms "sale, selling or purchase" as "any 
transfer of title or possession or both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume, 
conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a consideration, or any 
agreement therefor, including the rendering of any service, taxable under this article, for a consi­
deration or any agreement therefor." 

The sound and recording equipment leased by Petitioner is subsequently rented to its 
customers "for a consideration". Accordingly, the equipment leases between Petitioner and its 
supplier do not constitute retail sales, but rather sales for re-sale (viz., rental), which are not subject 
to sales tax. Petitioner must furnish the lessor of the equipment with a properly completed Resale 
Certificate (Form ST-120), in order to avail itself of such exclusion from tax. 
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