
     

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-83(38)S 

Sales Tax Technical Services Bureau September 16, 1983 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S830411A 

On April 11, 1983 a Petition for Advisory  Opinion was received from Unique Racquetball 
and Health Clubs, Inc., 55 Jericho Turnpike, Jericho, New York 11753. 

The issues raised by Petitioner are: 

1. Whether  Petitioner is a "club or organization" as defined in Section 527.11(b)(5) of the 
New York State Sales and Use Tax Regulations; 

2. Whether Petitioner is or was required to collect New York State sales tax  on  membership 
fees under Sections 527.10 and 527.11 of such Regulations, or under any provision of the Tax Law; 

3. Whether collections of sales tax (which have been held in escrow by Petitioner) from 
current and former members may, in lieu of being refunded to such members, be  allowed as a credit 
toward the cost of court playing time or future membership fees; and 

4. Whether charges for court playing time and fees for  non-members are subject to sales tax 
under Section 527.10(d)(4) of such Regulations. 

Petitioner is a privately held corporation which owns and operates  four  racquetball clubs, 
with locations in Nassau and Suffolk Counties.  Petitioner  generally  charges its members an annual 
membership fee of approximately $60.00. Petitioner has collected sales tax on membership fees 
since the inception  of  Petitioner's  business  in  1979,  and such funds are presently held in an escrow 
account. 

Membership  in Petitioner's club entitles the individual to reserve court playing time and to 
use the club's  exercise equipment and other recreational equipment. Membership is open to all and 
is on a first-come, first-served  basis. Members may also participate in racquetball leagues, 
tournaments and exercise classes. A non-member can obtain entry into the club  and enjoy  the same 
privileges as a member. However, there is imposed upon such non-member  a $4.00 guest  fee which 
can later be credited towards membership. 

Court playing time for members and non-members is  available  on  a first-come, first-served 
basis. Members can reserve court playing time one week in advance. Court playing  time  for  any 
individual is restricted only by the physical capacity of the club's facilities. 

League and tournaments may be established by members and non-members, participants in 
leagues or tournaments purchasing "blocks" of court playing time. Such leagues and tournaments 
are operated at the sole discretion of the club. Thus, club management establishes rules for the 
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leagues and tournaments, retains authority to cancel leagues and tournaments established by 
members, and has sole discretion as to matching contestants and judging the outcome of the 
tournaments. 

Members have neither a proprietary interest in the club nor do they participate in the selection 
of members or management of the club. Management is not obligated to accept opinions or 
suggestions of members regarding club policies. 

Petitioner contends that it is not a club or organization because the membership does not 
control athletic activities, tournaments or social activities of the club, does not participate in the 
selection of members, management, or committees of the club, and does not possess a proprietary 
interest in the organization. 

Petitioner contends, finally, that the membership dues which were erroneously collected since 
the club's inception, and which are currently held in an escrow account, should be returned in the 
form of a credit towards the cost of court playing time or future membership fees. 

Section 1105(f) of the Tax Law imposes taxes on: 

"(1) Any admission charge where such admission charge is in excess of ten cents to or for 
the use of  any  place of  amusement in the state . . . except charges to a patron for  admission 
to, or use of, facilities for sporting activities in which such patron is to be a participant 

(2) The dues paid to any social or athletic club in this state if the dues of an active annual 
member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars per year . . . . " 

Section 1101(d)(13) of  the Tax Law defines the term "social or athletic club" to mean "Any 
club or organization of which a material purpose or activity is social or athletic." 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in relevant part, as 
follows: 

(i) The phrase club or organization means any entity which is composed of persons 
associated for a common objective or common activities. Whether the organization is a 
membership corporation or association or business corporation or other legal type  of 
organization is not relevant. Significant factors, any one of  which  may  indicate that an entity 
is a club or organization are: an organizational structure under which the membership 
controls social or athletic activities, tournaments, dances,  elections,  committees, participation 
in  the selection of members and management of the club or organization, or possession by 
the members of a proprietary interest in the organization. The organizational structure may 
be formal or informal. 

(ii) A club or organization does not exist merely because a business entity: 

(a) charges for the use of facilities on an  annual  or  seasonal  basis,  even  if an annual or season 
pass is the only method of sale and provided such passes are sold  on  a first-come, first-serve 
basis; 
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(b) restricts the size of the membership solely because of the physical  size of  the facility. Any 
other type of restriction may be viewed as an attempt at exclusivity; 

(c) uses the word club or member as a marketing device; 

(d) offers tournaments,  leagues and social activities which are controlled solely by the 
management. 

Inasmuch as the membership has no  proprietary  interest in the club, and does not control the 
management of the club, membership selection, or tournaments or other  social  or  athletic  activities 
at the club, Petitioner is not a "social or  athletic club" within the meaning of section 1105(f)(2) of 
the Tax  Law.  The dues paid to Petitioner are accordingly not subject to tax under such provision.  Nor 
are they be subject to tax under section 1105(f)(1), because of that provision's exclusion of charges 
for participant sports activities. Such exclusion  would also apply to the fees paid by non-members. 

Section 1137 of the Tax Law requires  that  registered vendors,  into  which  category Petitioner 
falls, pay to the State Tax Commission, inter alia, "all moneys collected by such person, purportedly 
as tax imposed by this article with respect to any receipt, amusement charge . . . not subject to tax 
. . . . " 

Accordingly, any money collected by Petitioner purportedly as sales tax should have been 
remitted to the State Tax Commission at the time of filing of Petitioner's sales and use tax returns. 
They should be so remitted at the present time. Claims for refund may be filed by the individuals 
who paid the tax. Petitioner's suggested method of returning the erroneously collected tax money by 
granting a credit against playing time or future membership fees is not consistent with the applicable 
statutory provisions. 

DATED:  August 30, 1983 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


