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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S840529A 

On May 29, 1984 a Petition for Advisory Opinion was received from Fortunato Sons, Inc., 
150 Knickerbocker Avenue, Bohemia, New York 11716. 

The issue raised is whether certain payments made by a contractor are subject to tax under 
the circumstances described below. 

Petitioner is a general contractor which, in the course of performing capital improvements, 
subcontracts certain portions of the work. In particular, Petitioner engages an excavating firm to 
excavate, grade and fill. The excavating firm itself determines the type of equipment to be used and 
the manner in which the job is to be performed. Petitioner does not direct and control the use of the 
heavy equipment and the operators thereof do not take instructions from Petitioner's personnel. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a sales tax on the receipts from retail sales 
(including rentals) of tangible personal property. The term "sale" refers to a transfer of title or 
possession for a consideration. Tax Law, §1101(b)(5); 20 NYCRR 526.7(a)(1). The term "sale" 
would thus extend to equipment rentals. However, it is provided at 20 NYCRR 526.7(e)(6)that when 
"... a lease of equipment includes the services of an operator, possession is deemed to be transferred 
[and the transaction thus constituted a sale] where the lessee has the right to direct and control the 
use of the equipment." 

In the present matter the requisite right to direct and control being absent, the transaction does 
not constitute a sale of property the receipts from which are subject to tax. What is sold, rather, is 
a service. Section 1105(c)(5) of the Tax Law imposes a sales tax on the receipts from the sale of the 
service of "maintaining, servicing or repairing real property.., as distinguished from adding to or 
improving such real property . . . , by a capital improvement . . . . " The excavation performed by the 
Petitioner's subcontractor would not in and of itself constitute the performance of a capital 
improvement. However, since Petitioner is performing a capital improvement of which the 
excavation work is a critical element, the same falls under the umbrella created with respect to 
capital improvements. Building Contractors Association v. Tully, 87 A.D. 2d 909. Accordingly, the 
receipts from the sale of the excavation service to Petitioner would also not be subject to tax. 

DATED: September 24, 1984 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
      are limited to the facts set forth therein. 
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