
    
   

     
  
       

 

 

 
 

     
 

        
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-84(8)S 

Sales Tax Technical Services Bureau March 8, 1984 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S830509A 

On May 9, 1983 a Petition  for  Advisory Opinion was received from Jody Ann Michelman, 
294 Parkdale, Buffalo, N.Y. 14213. 

Petitioner request a clarification of section 1105(d)(ii)(B) of the Tax Law, concerning the 
applicability of the sales tax to student meal plans. 

Section  1105(d)  of the Tax Law imposes a tax on the receipts  from  the sale  of  food  or  drink 
sold in or by restaurants, taverns or other  establishments  in  this  state. The statute, however, excludes 
from tax receipts from such sales where made "at  a restaurant, tavern or other establishment located 
on the premises of a college, university or a school (other than a nursery  school, kindergarten, 
elementary or secondary school) to a student enrolled therein who purchases such food or drink 
under a contractual arrangement whereby the student does not pay cash at the time he is served .... 
"Tax Law § 1105(d)(ii)(B). Such educational institutions must be operated by an exempt 
organization or with the sanction of the State of New York. 20 NYCRR 527.8(h)(3). 

Petitioner describes a university meal plan under which a photo-identification meal card is 
purchased for $425, the student's right to receive food and drink being represented as "points" on the 
card. These points can then be "spent" for food and drink at any of certain food establishments on 
campus. Where at the end of the academic year a student has used less than all of his or her points 
no refund is issued. Petitioner asks whether her meal plan would lose its exclusion from sales tax 
under section 1105(d)(ii)(B) of the Tax Law if it was modified to provide for such refunds. It is 
concluded herein that such a modification would result in a loss of the exclusion, and that tax would 
be due on the amount paid. 

The exclusion provided under the statute does not apply where meals are paid for in cash. 
It also would not apply where meals are paid for in scrip. 20 NYCRR 527.8(h)(3) ex. 3.  If a contract 
provided for refunds in the manner described by Petitioner, the points would be equivalent to scrip. 
Therefore, if the meal plan contract at Petitioner's university were modified to provide for such 
refunds, it would no longer qualify for the exclusion and tax would be due on the amount paid.  The 
same conclusion would be reached if the contract provided for refunds conditioned on the payment 
of sales tax on the points used, because this would be sufficiently close to the use of scrip as to avoid 
the purposes of the statute. Finally, it is to be noted that if a plan provided for refunds where a 
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student withdraws fromschoolprior to the end of the term of the contract, the refund being measured 
solely by the amount of time remaining under the contract, such plan would be exempt, because the 
refund would not necessarily be related to the amount of food and drink consumed. 

DATED:  February 21, 1984 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


