
 

  

 
 

   
 

 

  

  

New York State Department of Taxation and Finance 
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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S840316A 

On March 16, 1984 a Petition for Advisory Opinion  was received from The Richman 
Brothers Company, 1600 East 55th Street, Cleveland, Ohio  44103. 

The issue raised is whether the charge for energy  costs related to Petitioner's leased space in 
a shopping mall is subject to State or local sales tax when billed to Petitioner by the mall operator. 
If such charge is subject to tax, Petitioner inquires further  as  to  whether a twenty percent charge 
representing the landlord's administrative and overhead charges, added to such energy costs pursuant 
to the lease agreement, is subject to tax. 

Petitioner is a retailer of men's clothing. During the years 1980 through  1983, Petitioner 
leased and operated retail stores in certain shopping malls located in New York State. In each of 
these mall locations Petitioner entered into a lease agreement with the landlord whereby Petitioner 
became obligated to pay additional rent  to  cover the energy costs associated with said rental 
premises. Each lease agreement states that the tenant will not pay more for "energy costs" than if 
billed directly and metered separately by the utility company furnishing such energy. 

Petitioner contends that during the aforementioned period in each of the store locations the 
landlord received monthly payments from Petitioner to cover the energy costs. When paying such 
costs to the utility company, the landlord also paid the sales tax charged by the utility company. 

Section 1105(b) of the Tax Law imposes a tax on "The receipts from every sale, other than 
sales for resale of . . . electricity . . . and electric . . . service, of whatever nature . . ." The Sales and 
Use Tax Regulations expound on the imposition of such tax stating in part: 

"Although this tax is generally known as the 'consumer utility tax,' the 
intention of the statute is to tax the enumerated sales and services whether or not 
rendered by a company subject to regulation as a utility company. The words 'of 
whatever nature' indicate that a broad construction is to be given the terms describing 
the items taxed. The inclusion of the word 'service' indicates an intent to tax, under 
this provision, items that are furnished as a continuous supply while the vendor­
vendee relationship exists." 20 NYCRR 527.2(a)(2). 

The term "vendor" is defined in the Tax Law to include:  "A person making sales of tangible 
personal property or services, the receipts from which are taxed by this article;". Tax Law 
1101(b)(8)(i)(A). 
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When a mall operator makes taxable sales of tangible personal property or services to its 
tenants, it is acting as a vendor within the meaning of section 1101(b)(8)(i)(A) of the Tax Law. 
Petitioner is therefore required to pay State and applicable local tax on its purchases of energy from 
the mall operator notwithstanding the fact that the lease agreement specifies such charge as 
"additional rent". 

If the mall operator has paid sales tax to its supplier on this energy, the mall operator may file an 
Application for Credit or Refund of State and Local Sales and Use Tax (Form AU-11) on the portion 
of the energy costs on which it has charged tax to the tenant. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines the term receipt in pertinent part as, "The amount 
of the sale price of any property and the charge for any service taxable under this article. . . ".  The 
twenty percent charge, representing the landlords administrative and overhead charges added to the 
energy costs, is part of the "receipt" and is therefore also subject to State and applicable local sales 
tax. 

For additional information on charges made by shopping mall operators, Petitioner should 
consult Taxpayer Services Bureau Memorandum TSB-M-84(9)S. 

DATED: May 23, 1985 FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


