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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S840827B 

On August 27, 1984  a  Petition for Advisory Opinion was received from Sheldon 
Construction Co., Inc., 3475 Route 78, South Wales, New York 14139. 

The issue raised is whether Petitioner is required to pay  sales tax  on its purchase or rental of 
equipment and supplies used in demolishing railroad bridges and processing the resultant scrap. 

Petitioner sells scrap products processed from the demolition of old railroad bridges and rail. 
The bridges  are purchased at a nominal cost prior to commencing processing. Petitioner does not 
maintain a plant or yard in which to store or process the scrap; the entire process is performed at the 
bridge site. All of the required equipment is transported to the job site. 

Petitioner's process begins by cutting out webbings and other bridge components which are 
lifted out by crane or pulled down off the structure with a bulldozer. Cranes are then utilized to lift 
the main bridge structure (or pieces of it) and place it in a nearby open area where it can be further 
cut up into small pieces. Acetylene torches and other cutting equipment are used in the process. 

The adjacent railroad track is similarly processed. The track is lifted out of the ground (using 
bulldozers and cranes) and cut to saleable lengths. 

Petitioner states that the maximum saleable length (due to industry specifications) is two feet 
by five feet. Once cut to saleable lengths, all available scrap is loaded onto trucks or railroad cars by 
use of a crane and is sent off to customers. Petitioner states further that the scrap is extremely 
marketable and it never maintains an inventory. 

While not so stated in the Petition, it is presumed that Petitioner proposes exemption from 
tax as follows: 

(1) Exemption from State sales and use tax under section 1115(a)(12) of the Tax 
Law for "[m]achinery or equipment for use or consumption directly and 
predominantly in the production of tangible personal property . . . for sale, by 
manufacturing [or] processing . . . " 

(2) Exemption from State sales and use tax  under section 1105-B  of the Tax Law, 
for the period after March 1, 1981, for. .  .parts. . ., tools and supplies for use or 
consumption directly and predominantly in the production of tangible  personal 
property . . . for sale by manufacturing [or] processing . . . " 
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(3) Exemption from local sales and use tax under section 1210(a)(1) of the Tax Law for 
". . . all . . . tangible personal property for use or consumption directly and predominantly in 
the production of tangible personal property  . . . for sale, by manufacturing [or] processing 
. . . " 

It should be noted that under each of the above provisions there is the requirement that the 
item of property  to be exempted must be used or consumed" . . . directly and predominantly in the 
production of tangible  personal property. . . for sale by manufacturing [or] processing . . ." 

The principal service provided by Petitioner is that of demolition. The use of machinery, 
equipment and supplies for such demolition does not qualify as production of tangible personal 
property for sale by manufacturing or processing. The processing (cutting  up) of the scrap resulting 
from the demolition of bridges qualifies as the production of tangible personal property for sale by 
processing. However, in order to qualify for exemption pursuant to the provisions of sections 
1115(a)(12), 1105-B and 1210(a)(1) of the Tax  Law, the machinery, equipment and supplies must 
be used predominantly  in production of tangible personal property for sale by manufacturing or 
processing.  All available information indicates that the machinery equipment and supplies are not 
used predominantly in the production of tangible personal property. 

Accordingly, Petitioner does not qualify for exemption pursuant to the provisions of sections 
1115(a)(12), 1105-B and 1210(a)(1) of the Tax Law and must, therefore, pay state and all applicable 
local sales tax on all such purchases. 

DATED: July 3, 1985 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein 


