
 

  
 

  

   

   

  
 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-85(31)S 

Sales Tax Technical Services Bureau August 21, 1985 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S841025A 

On October 25, 1984 a Petition for Advisory Opinion was received from Almash's Kitchen, 
Inc., 1611 Smithtown Ave., Bohemia, New York  11716. 

The issue raised is whether Petitioner was required to collect state and local sales tax on its 
sales of prepared food and whether it may credit tax collected by its customers against its tax 
liability. 

Petitioner states that it made sales of prepared food to customers and  accepted resale 
certificates in good faith in lieu of collecting sales tax. Petitioner avers that the customers to whom 
it made its sales were registered vendors who collected tax from their customers and remitted such 
tax to New York State. Petitioner reasons that if it can establish that the proper tax has been paid by 
its customers to the State, Petitioner should be allowed such tax paid as credit against the tax which 
Petitioner should have collected from its customers. 

The Tax Law provides, in pertinent part, for the imposition of sales tax on: "The receipts 
from . . . every sale of food . . . [made] in or by restaurants, taverns or other establishments in this 
state, or by caterers. . ." Tax Law 1105(d)(i). There is no exemption from tax in the Tax Law for the 
resale of food or drink taxed under section 1105(d) of the Tax Law. In recognition of this, the Sales 
and Use Tax Regulations state that "[a]ny person purchasing food or drink for resale as such is 
required to pay tax thereon at the time of purchase." 20 NYCRR 527.8(i)(1). 

Therefore, Petitioner's acceptance of resale certificates in lieu of collecting the sales tax was 
improper. Petitioner is liable for the sales tax which it failed to collect. 

The Sales and Use Tax Regulations provide further that "[w]hen . . . food or drink is resold, 
the seller is required to collect tax from the purchaser." Consequently, Petitioner's customers were 
required to collect tax on their sales of the prepared food.  20 NYCRR 527.8(i)(2). 

Finally, the Sales and Use Tax Regulations state that "[t]he tax paid by the seller may be 
taken as a credit against the tax which the seller is required to collect and remit on the subsequent 
sale. The credit is limited to the amount of tax actually paid on the purchase by the seller of the food 
and drink resold." 20 NYCRR 527.8(i)(3). This paragraph of the Regulations applies to Petitioner's 
customers and not to Petitioner. In order for Petitioner to recover the tax for which Petitioner is 
liable, Petitioner must collect from its customers the tax it should have collected at the time of 
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making the sales. Once Petitioner's customers have paid to Petitioner the tax they should have paid 
at the time of making their purchases, such customers may apply to the State Tax Commission for 
a credit. The credit is limited to the amount of tax paid by Petitioner's customer to Petitioner on food 
resold by Petitioner's customer. 

DATED: July 15, 1985	 s/ANDREW F. MARCHESE 
Chief of Advisory Opinions 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


