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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S850301A 

On March 1, 1985 a Petition for Advisory Opinion was received from the Jamestown 
Campus of the Jamestown Community College Faculty-Student Association, 525 Falconer Street, 
Jamestown, New York 14701. 

The issue raised is whether Petitioner is required to collect sales tax on admission charges 
collected from various activities held to raise funds for its organization. 

The Jamestown Community College Faculty Student Association, hereinafter "JCC-FSA", 
is an exempt organization pursuant to Internal Revenue Code section 501(c)(3).  It is an entity 
organized and operated exclusively for educational purposes.  JCC-FSA collects admissions to 
theatrical events, athletic events, recreational activities, dances and other social events.  The gross 
proceeds of the activities inure to the benefit of JCC-FSA. 

Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes a tax on "Any admission charge where such 
charge is in excess of ten cents to or for the use of any place of amusement in the state except for 
charges for admission to race tracks . . . or dramatic or musical arts performances or motion picture 
theaters...." 

Section 1116(a) exempts from sales and use tax any sale or amusement charge by or to any 
of the following or any use or occupancy by any of the following: 

"(4)  Any corporation, association . . . organized and operated exclusively 
for religious, charitable, scientific, testing for public safety, literary or 
educational purposes,... no part of the net earnings of which inures to the 
benefit of any private shareholder or individual...." 

Section 1116(a)(4) was modeled after section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and 
contains identical wording.  Although section 501(c) of the Internal Revenue Code contains twenty­
two paragraphs which provide income tax exemptions to different types of organizations, only those 
organizations which meet the requirements of paragraph three of section 501(c) qualify for sales tax 
exemption pursuant to section 1116(a)(4) of the Tax Law.  New York State Grange Patron of 
Husbandry, State Tax Commission Advisory Opinion, November 27, 1981, TSB-A-81(55)S. 
Inasmuch as Petitioner has exempt organization status under Internal Revenue Code section 
501(c)(3), it is presumed, for purposes of this Advisory Opinion only, that Petitioner meets the 
requirements for exempt organization status under section 1116(a)(4) of the Sales and Use Tax Law. 
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Section 1116(d)(1) of the Tax Law provides that ". . . any admissions all of the proceeds of 
which inure exclusively to the benefit of the following  organizations shall not be subject to any of 
the taxes imposed under subdivision (f) of section 1105: (A) an organization described in paragraph 
(4), (5) or (6) of subdivision (a) of this section. . . ." 

An exception  to  the exemption provided for in section 1116(d)(1) of the Tax Law is 
contained in section 1116(d)(2) of the Tax Law and states as follows: 

(2) The exemption provided under paragraph (1) of this subdivision shall not 
apply in the case of admissions to: 

(A) Any athletic  game or exhibition unless the proceeds shall inure 
exclusively to the benefit of elementary or secondary schools or unless in the case of 
an athletic game between two elementary or secondary schools, the entire gross 
proceeds from such game shall inure to the benefit of one or more organizations 
described in paragraph (4) of subdivision (a) of this section; 

(B) Carnivals, rodeos, or circuses in which any professional performer  or 
operator participates for compensation, unless the entire net profit from such 
carnival, rodeo or circus  shall  inure exclusively to the benefit of an organization 
described in paragraph four of subdivision (a) of this section, and such organization 
shall have as its charitable or educational purpose the operation of a school and of 
such a carnival, rodeo or circus. . . . 

Accordingly, the admissions collected by the JCC-FSA from its theatrical events is exempt 
from sales tax pursuant to section 1105(f)(1) of the Tax  Law to the extent that such admissions are 
for dramatic or musical arts performances. The  admissions collected from theatrical events other 
than dramatic or musical arts performances, the recreational activities, dances and other social events 
are exempt from sales tax to the extent provided for in section 1116(d)(1) and (2) of the Tax Law. 
The admissions collected by the JCC-FSA from its athletic events are taxable unless the athletic 
event falls within the exception set out in section 1116(d)(2)(A) of the Tax Law.  It should be noted 
that Petitioner must establish its exempt status with the Technical Services Bureau in order to qualify 
for the exemptions set forth in section 1116 of the Tax Law.  (20 NYCRR 529.1[b]). 

DATED: September 16, 1985 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


