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On October 24, 1985 a Petition for Advisory Opinion was received from Multi-View 
Communication, Inc., P.O. Box 589, Ontario, N.Y.  14519. 

The issue raised is whether satellite dish television antennas installed by Petitioner constitute 
capital improvements within the meaning and intent of Article 28 of the Tax Law. 

Such antennas are welded or attached by other means to a pole sunk in a concrete base which 
is set into the ground.  The satellite system is wired to the electric power supply of the customer's 
building and to the television receivers. 

Section 1101(b)(9) of the Tax Law defines the term "capital improvement" as an addition or 
alteration to real property which meets all three of the following criteria:[It] 

"(i)	 Substantially adds to the value of the real property, or appreciably 
prolongs the useful life of the real property; and 

(ii)	 Becomes part of the real property or is permanently affixed to the real 
property so that removal would cause material damage to the property or 
article itself; and 

(iii)	 Is intended to become a permanent installation." 

The construction of concrete foundations, including poles permanently  installed therein, has 
been determined a capital improvement to real property.  (See Department of Taxation and Finance 
Publication 862 [2/81], Classification of Improvements and Repairs to Real Property  for Sales Tax 
Purposes, pg. 7; Matter of Slattery Associates, Inc., Decision of the State Tax Commission,  Aug. 16, 
1977; STH 77-65; 20 NYCRR 528.12[c][3]). 

The satellite dish, however, is considered equipment which retains  its identity as tangible 
personal property after installation, whether it is welded or otherwise affixed to the pole.  Since its 
removal, under either circumstance, would not cause material injury to the property or the item itself, 
it cannot be held that the satellite dish becomes a permanent part of the real property.  Accordingly, 
as its installation fails to meet the second condition set forth in the provisions of the Tax Law quoted 
above, it does not constitute the performance of a capital improvement.  Petitioner's charges to its 
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customers, both for the tangible personal property sold and for the service of its installation, are 
subject to tax. (Tax Law, 1105[a], 1105[c][3]). In such instance, Petitioner need not pay tax on the 
tangible personal property purchased by it for resale to its customer, upon presentation to its vendor 
of a properly completed Contractor Exempt Purchase Certificate (Form ST-120.1). 

Petitioner inquires whether sales tax paid on the satellite dish would negate an increase in 
the customer's real property tax liability. Regulation section 901.1 provides that an advisory opinion 
may be requested only with respect to taxes administered by the State Tax Commission. (20 
NYCRR 901.1) Since the real property tax is not a tax administered by the State Tax Commission, 
this question cannot be answered within the context of an advisory opinion.  However, it should be 
noted that the classification of an item for real property tax purposes will not by itself determine such 
property's status for purposes of the sales tax law.  (See: Matter of Robert Roberson v. State Tax 
Commission, 65 AD2d 898). 

Where Petitioner performs a capital improvement (e.g. installment of the concrete 
foundation), it must pay sales tax on its purchase of materials, but is not required to collect tax on 
its charge to its customer for such capital improvement if Petitioner receives from its customer a 
properly completed Certificate of Capital Improvement (Form ST-124).  (Tax Law 1101(b)(4), 
1105(c)(3)(iii), 1132(c); 20 NYCRR 527.7(a)(3) and 532.4. See also Technical Services Bureau 
Memorandum TSB-M-82(17)S). 

Finally, it should be noted that whenever Petitioner renders to its customer an invoice which 
includes charges both for the sale of tangible personal property and for the performance of a capital 
improvement, the taxable and nontaxable amounts must be stated separately thereon.  If such 
amounts are not so separately stated, tax must be collected on the entire amount charged.  (20 
NYCRR 533.2(a)(1); (b)(2)). 

DATED: March 26, 1986 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


