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On October 29, 1985, a Petition for Advisory Opinion was received from the West Seneca 
Lions, 22 Freedom Drive, West Seneca, New York  14224. 

The issue raised is whether the West Seneca Lions are required to collect sales tax on certain 
sales made by them. 

Petitioner states that on August 1, 1985, it began to distribute candy mints for sale in various 
locations throughout West Seneca.   The  proceeds from such sales will be deposited in the club's 
"Project Fund" which is used entirely to help the blind, disabled and needy in West Seneca. 

Section 1116(a)(4) of the Tax Law exempts from the sales and use taxes, "any corporation, 
association, trust, or community chest, fund or foundation, organized and operated exclusively for 
religious, charitable, scientific, testing for public safety, literary or educational purposes ...." 

If an organization qualifies as an exempt organization pursuant to the provisions of section 
1116(a)(4) of the Tax Law, it is not required to collect sales tax on its sales unless such sales are 
made by a shop, store or restaurant operated by such exempt organization.  Petitioner does not 
qualify as an exempt organization under section 1116(a)(4) of the Tax Law even though it is 
operated on a nonprofit basis.  An organization is not exempt from tax under section 1116(a)(4) 
merely because it is operated as a nonprofit organization.  20 NYCRR 529.7(a)(2). 

Accordingly, Petitioner is required to collect sales tax on its sales of tangible personal 
property, including candy mints.  (see: Tax Law section 1115 (a)(1)). 

However, an organization that is exempt from Federal income taxes but does not qualify for 
exemption from sales tax under paragraphs (4), (5) or (6) of Section 1116(a) of the Tax Law, may 
establish a separate entity exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or educational 
purposes. If such separate entity meets the organizational and operational requirements of regulation 
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section 529.7 and if its application for exemption is approved by the Technical Services Bureau as 
provided in regulation section 529.7(f), then its sales, other than sales by a shop, store or restaurant 
operated by the separate entity, will be exempt from sales tax. 

DATED: March 24, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


