
  

 

 

 
  

 
 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-86(25)S 

Sales Tax Technical Services Bureau	 June 17, 1986 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S850919B 

On September 19, 1985, a  Petition for Advisory Opinion was received from Advantage 
Concepts, 11 Northgate Drive, Albany, New York  12203. 

At issue is the taxability  of various services provided by Petitioner as an advertising agency 
for its clients. 

Section 1105(c)(1) of the Tax Law imposes a tax on the service  of  furnishing information 
by printed or mimeographed matter, including the services of collecting, compiling or analyzing 
information of any kind or  nature and furnishing reports thereof to other persons.  However, that 
section excludes ". . . the services of advertising or other agents, or other persons acting in a 
representative capacity . . . ." 

Section 1105(a) imposes a tax on receipts from every retail sale of tangible personal property, 
except as otherwise provided. 

The Sales and Use Tax Regulations state that "Advertising services consist of consultation 
and development of advertising campaigns, and placement of advertisements with the media without 
the transfer of tangible personal property . . . . Sales of tangible personal property such as layouts, 
printing plates, catalogs, mailing devices or promotional handouts, tapes or films by an advertising 
agency for its own account are taxable sales of tangible personal property. . . . 

Example 5:  An advertising agency is hired to design an advertising 
program and to furnish art work and layouts to the media.  The fee 
charged by the agency to its client for this service is not subject to the 
tax.  However, if the layout and art work is sold by the advertising 
agency prior to use by it to the customer for his use, the advertising 
agency is making a sale of tangible personal property which is subject 
to the sales tax."  (20 NYCRR 527.3[b][5]). 

All purchases of materials by an advertising agency for use in performing its services are 
purchases at retail subject to the sales tax.  (20 NYCRR 527.3[c][2]). 

An advertising firm does not necessarily act as an agent for its client when it purchases 
property for use in creating  advertisements.  A principal-agent relationship for such purpose will be 
recognized for sales tax application only if the following conditions are met: 

1.	 the advertising agency must clearly disclose to the supplier the name
 
of the client for whom the agency is acting as agent,
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2.	 the advertising agency must  obtain and retain written evidence of
 
agency status with the client prior to the acquisition of any tangible
 
personal property or service, and
 

3.	 the price billed to the client, exclusive  of any agency fee, must be the
 
same as the amount paid to the supplier. The advertising  agency may
 
not use the property for its own account, such as by  charging  the item
 
to the account of more than one client.  See William Estey Company,
 
State Tax Commission Advisory Opinion, Sept. 17, 1984, TSB-A­
84(22)S.
 

The essence of the services  performed will determine the tax consequences of transactions 
between an advertising agency and its clients. 

Petitioner's services fall within the following categories: 

A.	 Consulting services and the planning of advertising 
budgets and campaigns. 

Petitioner is not required to collect tax on its charges to the client, provided no tangible 
personal property is transferred to the customer or its designees in connection with this service.  All 
purchases of material by Petitioner for use in performing its services are subject to sales tax. 

B.	 The production of advertisements and their placement in 
publications which are not for sale. 

If no principal-agent relationship exists, Petitioner must pay tax on its purchases of property 
and taxable services necessary to fulfill its agreement with the client, even if the customer is an 
exempt organization.  (See: Tromson Monroe Advertising, State Tax Commission Advisory 
Opinion, March 3, 1983, TSB-A-83(12)S).  Petitioner's total charge to the client is not taxable 
whether or not the cost of its purchases is itemized on the bill rendered. 

If the same services are performed under a principal-agent agreement, not only must 
Petitioner pay sales tax on material and services bought on the clients behalf, but it must also charge 
the client sales tax on the value added to the property by the labor of agency employees.  (Tax Law 
1105[c][2]).  See William Estey Company, State Tax Commission Advisory Opinion, September 
17, 1984, TSB-A-84(22)S.  Commissions and fees relating to Petitioner's services for the acquisition 
of property and the placement of advertising are exempt. 

Where Petitioner carries out the services described under "B" for a principal who is an 
organization exempt from tax under section 1116 of the Tax Law, it is not required to collect tax on 
the total charge to the client, nor to pay tax on property purchased on the client's behalf, provided 
that conditions 1, 2, and 3, quoted above, are met and Petitioner and its supplier are furnished with 
the proper exemption certificate (e.g., Form ST-119.1, Exempt Organization Certificate) executed 
by the client. 
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C.	 The production and placement of advertisements in 
publications which are for sale. 

Here the agency usually prepares the layout and produces from it the printing plate which it 
forwards to the publisher who will print the advertisement.  In accordance with Technical Service 
Bureau Memorandum TSB-M-79(7.1)S, May 15, 1980, if no principal-agent contract is in force, 
Petitioner may claim  the manufacturing exemption (Tax Law  1115 [a][12]) on its purchases of 
equipment such as typography, artwork, film, offset plates, etc., and also on parts, tools and supplies 
used in the production  of  the advertisement, by obtaining from its client a properly completed 
Exempt Use Certificate (Form ST-121) and furnishing to its vendor a properly  completed Exempt 
Use Certificate prepared by the agency. 

If a freelance artist is employed to create illustrations or typography  upon material supplied 
and used by Petitioner, this service is subject to sales tax  under Section 1105(c)(2) of the Tax  Law 
which imposes the tax on the receipts from every  sale,  except for resale, of the services of 
"[p]roducing, fabricating, processing, printing  or imprinting tangible personal property, performed 
for a person who directly or indirectly furnishes the tangible personal property, not purchased by  him 
for resale, upon which such services are performed." 

Petitioner's total charge to its client will be exempt from tax as the "services of advertising". 

If a principal-agent agreement exists, Petitioner's purchases for the client of equipment, parts, 
tools and supplies to be used in the production process of the advertisement qualify for the 
manufacturing exemption, provided vendors are supplied with an Exempt Use Certificate (Form ST­
121) executed by the client.  The tax liability for services described in Tax Law 1105 (c)(2), supra, 
whether purchased by the agent or performed by its employees, passes to the client.  Material and 
services obtained by the agent must be re-billed to the principal at cost.  Separately stated agency 
fees for consulting, purchasing, and placement of the advertisement with the media are not taxable. 

If, in conjunction with the services discussed under B. and C. above, material purchased by 
Petitioner for the purpose of creating advertisements is turned over to the client subsequent to such 
use, this transfer of tangible personal property is considered merely incidental to the "services of 
advertising" and will not negate the exclusion from tax provided for such services under Tax Law 
1105(c)(1). See Matter of Laux Advertising v. State Tax Commission, 67 AD2d 1066. 

However,  in the event that artwork retained by Petitioner after completion of a contract is 
later transferred to the customer for an additional charge, such receipt is subject to tax and Petitioner 
may not claim a credit for tax paid on its purchase of the property. 

D.	 The production for sale of tangible personal property. 
For example:  brochures, catalogs, logos, posters, mechanicals, 
printing plates, etc. 
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If no principal-agent agreement is in force, Petitioner may purchase tax exempt any property 
or physical components thereof, which will be sold as such  (without prior use by the agency) to the 
client, by issuing to its vendor a Resale Certificate (Form ST-120). 

Material such as artwork and typography, which Petitioner will use to produce property for 
sale, may not be purchased for resale by the agency whether or not the property is actually transferred 
to the customer upon completion of the contract and regardless of whether the contract between the 
advertising firm and the client requires such transfer.  However, these purchases may qualify for the 
production exemption described under "C" above. 

Sales tax is to be collected from the client by the advertising firm on the total selling price 
of the finished product without any deduction for fees or commissions or other expenses of the 
agency when such finished product is delivered to the client or his designee in New York State. 

Under a principal-agent agreement, other than with an exempt organization, Petitioner's 
purchases of material for the account of its client will not qualify for exemption if, as in the 
production of promotional material, the finished  product is not intended for sale.  Furthermore, 
Petitioner must collect statewide and local sales tax on the receipts from services performed by  its 
employees upon the client's property.  (Tax Law 1105[c][2],  quoted above; see also Technical 
Services Bureau Memorandum, June 10, 1983, TSB-M-83[16]S). 

E. The direction and production of radio and television commercials. 

The creation of a radio or television commercial is considered the production of tangible 
personal property.  Therefore, sales of television or radio commercials embodied in tangible form 
in an original negative film, video tape or sound track are subject to sales tax if the property is 
delivered to the customer or its designee within New York State. 

Petitioner may purchase tax exempt the raw film stock and other physical component parts 
of property actually  transferred to the client, and also the services of processing, editing and sound 
mixing performed upon such property, by furnishing its suppliers with a Resale Certificate (Form 
ST-120). The resale exemption does not apply to  raw  material  and services used in preparing an 
intermediate edited version - not intended for sale or transfer to the client - of the original negative 
film as a preliminary step in the production for sale of the master positive. 

Cameras, projectors, sound recorders, set lights, booms, etc., constitute production machinery 
and equipment as defined in Regulation 528.13(a)(1); backdrops, settings, props, wardrobes and 
similar articles qualify as manufacturing supplies. (20 NYCRR 528.13[3][i]).  If used or consumed 
directly and predominantly in the production of a commercial, such machinery, equipment and 
supplies may be purchased exempt from statewide and local (except New York City) sales tax 
provided Petitioner issues a valid Exempt Use Certificate (Form ST-121) to its vendor. 
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Sales and use tax Regulation 528.13(c) defines the terms directly and predominantly: 

(1) "Directly means the  machinery or equipment must, during the production phase of 
a process: 

(i) act upon or effect a change in material to form the product to be sold,
 
or
 

(ii) have an active causal relationship in the production of the product to 
be sold, . . . . 

(2) Usage in activities collateral to the actual production process is not deemed to be used 
directly in production. 

(4) Machinery or equipment is used predominantly in production, if over 50 percent of 
its use is directly in the production phase of a process." (Emphasis added). 

Under a principal-agent agreement Petitioner's client as the producer and end-user of the 
commercial can claim neither resale nor production exemption.  Therefore, Petitioner must pay the 
appropriate sales tax when purchasing property to be delivered to the client or the advertising agency 
within New York State. 

Additionally, tax is due  on  the  agent's purchases for its clients account of taxable services 
employed within  the State, unless such services are performed upon property which is to be sent, 
without prior use in the State, to an out-of-state destination. The same tax  consequences will arise 
if the agency's employees furnish such services; in that instance the Petitioner as the vendor of the 
services must collect any applicable sales taxes from its client. 

To meet the criteria for establishing a principal-agent relationship the price charged the 
principal for property or services purchased on its behalf must be the amount Petitioner paid its 
suppliers. Petitioner's fee (including the profit margin) for providing either through its employees 
or third parties the functions of purchasing, acquiring story rights, assembling talent and directing 
the production of the advertising film is not subject to tax. 

If, after producing an original negative film, Petitioner is engaged to convert the commercial 
from film to video tape, its purchases of raw tape and third party services will qualify for the resale 
exemption.  The exemption does not extend to material not actually delivered to the client or to 
services performed upon property used in the conversion process which is not incorporated in the 
product to be sold. Petitioner's entire charge for the conversion will be subject to tax as the sale of 
tangible personal property. 

Further post production processing (e.g. film editing, videotape editing and dubbing, audio 
recording and mixing) of a client's videotape constitutes services taxed under Section 1105(c)(2) of 
the Tax Law. 
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If a valid exemption certificate or direct payment permit is not supplied, Petitioner must 
collect tax  on the price of post production services at the rate in effect where the processed videotape 
is delivered to the customer. 

F. The production and arrangement of fashion shows. 

If  no tangible personal property is transferred to the client or a third party  in connection with 
this service, Petitioner is not required to collect sales tax on its total charge to the client, since it is 
providing  a service not enumerated under Section 1105(c) of the Tax Law.  Petitioner's purchases 
or rentals of tangible personal property are subject to the applicable Statewide and local sales tax. 

Generally, it should be noted that whenever an advertising firm renders to its client an invoice 
which includes both charges for services excluded from tax and for the sale or servicing of personal 
property, the taxable amount must be stated separately  thereon, or the entire receipt will be subject 
to tax.  (20 NYCRR 533.2[a][1]; [b][2]). 

Additionally, Section 1132(c) of the Tax Law (as amended by Chapter 765 of the Laws of 
1985) provides that a vendor who makes a sale which is tax exempt, either as a sale for resale or 
under the provisions of Section 1115 and 1116 of the Tax Law, must have a properly completed 
supporting document in his possession no later than 90 days after the delivery of the property sold 
or service rendered, or the sale will be deemed a taxable sale at retail. 

Finally, Petitioner is referred to Department of Taxation and Finance Publication 842 (4/84) 
"Sales Tax Information for Printers" which contains instructions and explanations pertinent to 
advertising firms. 

DATED: June 17, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


