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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S860318A 

On March 18, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Buffalo Forge 
Company, 490 Broadway, Buffalo, New York 14204. 

The issue is whether Petitioner's CAD/CAM computer is exempt from the sales and use taxes 
imposed under Articles 28 and 29 of the Tax Law pursuant to the provisions of section 1115(a)(12) 
of the Tax Law as machinery  or equipment for use directly and predominantly in the production of 
tangible personal property for sale. 

Petitioner uses its CAD/CAM computer directly and predominantly to produce individualized 
drawings which enable its manufacturing group to build equipment for sale to customer 
requirements. 

Petitioner is engaged in the business of manufacturing fabricated metal equipment for 
industrial and commercial use. Such equipment comprises three classes of products which:  (1) 
handle, condition and control air and other gases, (2) pump water and other fluids, and (3) bend, 
punch and drill metal. 

Each of these product areas, because of the specialized nature of the product, the specialized 
requirements of Petitioner's customers, the size of apparatus or the placement of such apparatus, 
require individualized design drawings to enable petitioner's manufacturing group to build to the 
customer's requirements.  In some cases the product is standard or repetitive in nature, however, 
numerous revisions to manufacturing specifications or standardizations of manufacturing techniques 
are made requiring new drawings to be issued to petitioner's manufacturing group to build the units 
properly. 

In addition, the CAD/CAM has the capability to directly generate numerical control machine 
tapes that are used to drive manufacturing equipment. 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law provides an exemption from the sales tax for machinery 
or equipment used directly and predominantly in the production for sale of tangible personal property 
by manufacturing. 

Regulation section 528.13 provides that "production" includes the production line of the plant 
starting with the handling and storage of raw materials at the plant site and continuing through the 
last step of production where the product is finished and packaged for sale.  Paragraph (c) of Section 
528.13 states that the term "directly" means that the machinery or equipment must,  during the 
production phase of a process,

 (i) act upon or effect a change in material to form the product to be sold, or 
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(ii) have an active causal relationship in the production of the product to be sold, or 

(iii)  be used in the handling, storage, or conveyance of materials or the product to be sold, 
or 

(iv) be used to place the product to be sold in the package in which it will enter the stream 
of commerce. 

Although designing and blueprinting of a product may be an important step in the 
manufacturing process, the CAD/CAM is not directly used in the production process. 

First, the CAD/CAM does not act upon material to form a product for sale since the 
blueprints produced by the CAD/CAM are not sold. 

Secondly, the CAD/CAM has no active causal relationship in the production of the product 
sold since neither the CAD/CAM nor the blueprints produced by the CAD/CAM play an active role 
in the  production process.  By way of comparison, Example 10 contained in regulation section 
528.13(c)(3) provides that a lathe used to make machinery which is used to make tangible personal 
property for sale is deemed to be used directly in production.  This is so because of the direct, 
unbroken chain of action of the lathe on the machinery and the machinery  on the product to be sold. 
Since this direct chain of action is absent  in  the case of the CAD/CAM, it does not satisfy this 
condition. 

Finally, the CAD/CAM is clearly not used in the handling or  storage of materials or the 
packaging of products. 

Since the CAD/CAM is not used directly in production within the meaning and intent of the 
Tax Law, it does not qualify for exemption under section 1115(a)(12). 

Regarding the production of numerical control tapes, if the tapes are used to control 
machinery or equipment that is used to produce a product for sale, the machinery and equipment 
used to produce the tape would qualify for the exemption provided under 1115(a)(12) of the Tax 
Law. 

However, because machinery and equipment must be used 50% or more of the time directly 
in production to be exempt from tax, the CAD/CAM will qualify only if over 50% of its use is 
producing numerical control tapes. 

DATED: June 26, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


