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On May 27, 1984 a Petition for Advisory Opinion was received from Fortunato Sons Inc., 
150 Knickerbocker Avenue, Bohemia, New York 11716. 

The issue raised is whether Petitioner is required to pay  sales tax on charges by a materials 
testing laboratory ("Laboratory") for the services of testing concrete samples for strength and 
standards. 

Petitioner is a contractor who purchases  the testing services in conjunction with its 
performance of construction contracts. 

Section 1105(c) of the  Tax  Law imposes a tax on the receipts from every sale, except for 
resale, of the following services: 

"(1) The furnishing of information by printed, mimeographed or multigraphed 
matter or by duplicating written or printed matter in any other manner, including the 
services of collecting, compiling or analyzing information of any kind or nature and 
furnishing reports thereof to other persons, but excluding the furnishing of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated in reports furnished to other persons....(Emphasis added). 

Regulation Section 527.3 further explains Section 1105(c)(1) of the Tax Law: 

"(a)...(2) The collecting, compiling or analyzing information of any kind or 
nature and the furnishing reports thereof to other persons is an information service. 

"(b)...(2) The sales tax does not apply to the receipts from the sale of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated into reports furnished to other persons by the person who 
has collected, compiled or analyzed such information. 

"Example 1. The report submitted by a private detective agency to its clients 
is a personal report, the charge for which is not taxable." 

The report prepared by the Laboratory represents a compilation of data derived from analysis 
of a test sample. The sale of this report in written form, therefore, constitutes the rendering of an 
information service within the meaning and intent of the statutory provisions set forth above. 
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Since each concrete sample is unique, as is the test result obtained from it, the report 
generated by the Laboratory is "personal and individual in nature", thus satisfying the first condition 
for exclusion from taxation.  (Tax Law  1105(c)(1), supra). 

The second condition for exclusion mandates that the information may not be substantially 
incorporated in reports to other persons. Consequently, the test report may be sold to one person 
only, the Petitioner.  If, however, on request of the Petitioner, the Laboratory furnishes copies of the 
report to its designees, such services will not negate the above quoted exclusion provided in the Tax 
Law.  See State Tax Commission Declaratory Ruling 78-02, TSB-H-80(97)S; David J. Converse, 
State Tax Commission Advisory Opinion, August 4, 1981, TSB-A-81(12)S. 

Accordingly, laboratory test  reports purchased by the Petitioner which meet both criteria 
contained in the exclusionary clause of Tax Law 1105(c)(1) constitute a non-taxable information 
service. 

DATED: July 28, 1986 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


