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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S860612A 

On June  12,  1986 a Petition  for Advisory Opinion was received from the City of Long Beach, 
Kennedy Plaza, Long Beach, New York  11561. 

The issue raised is whether "user charges" billed by the City of Long Beach for sewage 
treatment services are subject to the sales and use taxes imposed under Articles 28 and 29 of the Tax 
Law. 

The City of Long Beach is a municipal corporation which, at the present time, owns and 
maintains a Wastewater Treatment Plant. The City is going to have constructed at the site of the 
existing plant, a new sewage treatment plant.  The new plant will be constructed, owned and 
maintained by a private enterprise. The existing facility and lands will be leased by the City to such 
private enterprise firm. 

Upon completion of such new sewage treatment plant, the private enterprise firm will own, 
operate and maintain the same under a long term contract with the City of Long Beach.  The City 
will retain the right to buy out the private enterprise firm's interest in the new sewage treatment plant. 

The private enterprise firm, pursuant to the contract, will bill the City, either monthly, yearly, 
etc., for wastewater treatment services.  The City will then bill individual users (both residential and 
commercial) a user charge.  In summary, the City will continue to be the provider of the services to 
the public while procuring the treatment services from the private sector rather than directly treating 
the sewage. 

Section 1116(a)(1) of the Tax Law provides that any sales by the State of New York or any 
of its agencies, instrumentalities, public corporations or political subdivisions shall not be subject 
to the sales and compensating use tax where it is the purchaser, user or consumer or where it is a 
vendor of services or property of a kind not ordinarily sold by private persons. 

Petitioner is an instrumentality of the State of New York, and as such is not liable for the 
collection of sales tax on the sale of any service which is not ordinarily offered for sale by private 
persons. 

While waste treatment services may sometimes be sold by private persons, they are not 
ordinarily sold by private persons within the meaning and intent of section 1116(a)(1) of the Tax 
Law.  See: Village of East Aurora, State Tax Commission Advisory Opinion, June 10, 1985, 
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TSB-A-85(26)S.  Accordingly, Petitioner is not required to collect sales tax on its charge to property 
owners for sewer rent.  The fact that petitioner initially purchases waste treatment services from a 
private company does not alter its exempt status. 

DATED:  September 10, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 
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