
 
 

  
 

  
  

  

   

 

   

 
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-86(53)S 

Sales Tax Technical Services Bureau December 10, 1986 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S860721A 

On July 21, 1986, a Petition for Advisory  Opinion  was  received from  St. Pauls G.O. Church, 
110 Cathedral Avenue, Hempstead, NY  11550. 

The issue raised is whether certain cook-books sold at the church's  office are subject  to sales 
tax. 

Petitioner, a Greek Orthodox Church, is a not-for-profit organization which is exempt from 
federal taxation and  has  been issued an Exempt Organization Certificate by the New York State 
Department of Taxation and Finance. 

Based on recipes contributed by  church members, Petitioner's parishioners have produced 
the manuscripts of two cook-books ("The Art of Greek Cooking" and "The Regional Cuisines of 
Greece") with the objective that any royalties earned would go to the church to supplement the 
treasury.  Published and distributed by Doubleday Inc., the books are now available in bookstores. 

Petitioner states that the cook-books sold at the church represent a very small portion of the 
total printing.  They are kept on hand solely to fill requests of the parishioners who may purchase 
the books at the church office for less than the suggested retail price.  Since these purchases are few 
and infrequent, the books are sold from storage in the office safe whenever the person who has 
access to the safe is available.  The church's profits from these sales are negligible. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on "[t]he receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided in this article." 

Section1116(a)(4) of the Tax Law provides that any not-for-profit corporation or association 
organized and operated exclusively for religious purposes shall not be subject to the sales tax. 

Tax Law Section 1116(b)(1) states further that sales of tangible personal property by such 
an organization are not taxable unless made through a shop or store. 

The Sales and Use Tax Regulations of the State Tax Commission define the terms "shop or 
store" to include: 

any place or establishment where goods are sold from display with a 
degree of regularity, frequency and continuity as well as any place 
where sales are made through a temporary shop or store located on 
the same premises as persons required to collect tax. 
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Example 3:	 A counter is placed in an enclosed area at the back of a church for the 
purpose of displaying religious articles for sale. The counter is open 
for business each week for two hours on a specific day at which times 
a clerk is present.  The counter is in a separate area used solely to 
display tangible personal property for sale and, thus, is a shop or 
store.  20 NYCRR 529.7(i)(2). 

The sales here at issue, as described by the Petitioner, are not made from a display with a 
degree of regularity, frequency and continuity, nor do they take place in an area set aside for the 
selling of tangible personal property.  Such sales are not considered to be made through a shop or 
store within the meaning and intent of the above quoted regulation section, and are therefore not 
subject to the sales tax.  See Lake Placid 1980 Olympic Games, Decision of the State Tax 
Commission, Oct. 3, 1985, TSB-H-85(232)S. 

However, if Petitioner were to sell the cook-books from a display at scheduled hours or at 
events where vendors required to collect tax offer merchandise for sale, such sales would be taxable, 
because each of these locations would be deemed a shop or store pursuant to the Tax Law. See 
Rochester Philharmonic Orchestra, State Tax Commission Advisory Opinion, November 10, 1981, 
TSB-A-81(56)S. 

DATED:  December 10, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


