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On September 30, 1985, a Petition for Advisory Opinion was received from Syracuse
Suburban Gas Company, Inc., 207 North Center Street, East Syracuse, New York 13057.

The issues raised are whether Petitioner is required to collect New York State sales tax on
charges to its customers for new installations of natural gas service, and whether sales tax is due on
material, equipment or labor used by Petitioner in performing the installation.

Petitioner, a natural gas public utility, installs new gas service by running pipes and fittings
in the ground from its main pipe line to the customer's building. Petitioner reserves title to all
property incorporated in the new connection and also maintains and services the lines and equipment
during and after construction.

The customer contributes to the cost of the installation by paying Petitioner a fee called an
"aid to construction". Petitioner charges sales tax on this fee, a practice questioned by many of its
customers who consider the new connection a capital improvement to real property, and therefore
exempt from sales tax. Petitioner takes the position that it has not performed a capital improvement,
because it has not transferred title to the pipeline and fittings to the customer.

The Tax Commission and the Tax Department have held the laying of new gas service
transmission lines a capital improvement to real property. (See: Brooklyn Union Gas Company,
State Tax Commission Advisory Opinion, April 23, 1985, TSB-A-85[7]S; Department of Taxation
and Finance, Utilities - Problem Areas and Determinations, April 14, 1978, TSB-M-78[4]S.) This
holding, however, is not material in determining the taxability of the installation charges at issue,
in the light of special provisions contained in the Tax Law.

Subdivision (c) paragraph (3) of Section 1105 states, in relevant part, that sales tax is
imposed on the services of "installing tangible personal property, whether or not property is
transferred in conjunction therewith". The same paragraph then enumerates certain specific services
excluded from tax, and concludes as follows: "Provided, however, that nothing contained in this
paragraph three shall be construed to exclude from tax under this paragraph or under subdivision (b)
of this section any charge, made by a person furnishing service subject to tax under subdivison (b)
of this section, for installing property at the premises of a purchaser of such a taxable service for use
in connection with such service." Section 1105(b) of the Tax Law imposes a sales tax on the receipts
from every sale, other than sales for resale, of gas, and gas service of whatever nature.
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Accordingly, Petitioner must collect the applicable State and local sales tax on any amount
billed to customers for installation of gas service.

No sales tax liability will accrue to Petitioner from the use of employee construction labor.
If Petitioner hires outside labor for the installation, it will be purchasing a service "for resale" within
the meaning and intend of the above quoted Section 1105(b) of the Tax Law. To avail itself of the
tax exemption, Petitioner must present its supplier with a properly completed Form ST-120 (Resale
Certificate).

Additionally, as the end user of all piping, fittings and instrumentation incorporated in the
real property, Petitioner is required to pay sales or use taxes on its purchases of such material at the
rate in effect in the locality where the new connection is put in service. Petitioners purchases, for
its own use, of construction equipment, tools and supplies are also subject to tax.

Furthermore, where one of various "exempt organizations" enumerated in Section 1116(a)
of the Tax Law is both the purchaser and the consumer of Petitioner's services, such organization is
not required to pay tax on the installation charges, if it has furnished Petitioner with a completed
Exempt Organization Certificate (Form ST-119.1).

In that event, however, Petitioner is not relieved of the obligation to pay sales tax on its
purchases of any property installed on the premises of the exempt organization, if ownership of such
property is retained by the Petitioner. For additional information on exempt organization
certification, Petitioner should refer to Taxpayer Services Bureau Memorandum TSB-M-80(2)S.

DATED: January 17, 1986 s/FRANK J. PUCCIA
Director
Technical Services Bureau

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
are limited to the facts set forth therein.



