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On October 15, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Donald B. 
Schwartz, 944 The Parkway, Marmaroneck, New York 10543. 

The issue raised is whether amounts charged for certain services and facilities offered by an 
establishment called  a  "health club" are taxable either under Section 1105(f)(1) or (2) of the Tax 
Law. 

Petitioner states that the health club offers solely aerobic exercise  classes and the use of 
workout machines to dues-paying members.  Showers  are available, but no swimming pool is 
provided. 

The members do not participate in the management of the health club or in the organization 
of any of its activities. 

Section 1105(f) of the Tax Law imposes taxes on: 

(1) Any admission charge . . . to or for the use of any place of amusement in the state 
. . . except charges to a patron for admission to, or use of, facilities for sporting 
activities in which such patron is to be a participant . . . . 

(2)  The dues paid to any social or athletic club in this state if the dues of an active 
annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars per year 
. . . . 

Section 1101(d)(13) of the Tax Law defines the term "social or athletic club" to mean "[a]ny 
club or organization of which a material purpose or activity is social or athletic." 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(5). . .(i) The phrase  club or organization means any entity which is composed of 
persons  associated for a common objective or common activities.  Whether the 
organization is a membership corporation or association or business corporation or 
other legal type of organization is not relevant.  Significant factors, any one of which 
may  indicate that an entity is a club or organization are:  an organizational structure 
under  which the membership controls social or athletic activities, tournaments, 
dances, elections, committees, participation in the selection of members and 
management of the club or organization, or possession by the members of  a 
proprietary interest in the organization. The organizational structure may be formal 
or informal. 
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(ii) A club or organization does not exist merely because a business entity: 

(a) charges for the use of facilities on an annual or seasonal basis, even if an annual 
or season pass is the only  method of sale and provided such passes are sold on a first 
come, first serve basis; 

(b) restricts the size of the membership solely because of the physical  size  of the 
facility.  Any other type of restriction may be viewed as an attempt at exclusivity; 

(c) uses the word club or member as a marketing device; 

(d)  offers tournaments, leagues and social activities which are controlled solely by 
the management. 

Section 527.11(b)(7) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(7). . . (i) An athletic club is any club or organization which has as a material 
purpose or activity  the  practice, participation in or promotion of any sports or 
athletics.

 *  *  * 

(ii)  [The phrase "athletic activities"] does not include exercising or calisthenics solely 
for  health or weight reduction purposes, as contrasted to sports.  An establishment 
that merely  provides steam baths, saunas, rowing machines, shaking machines and 
other exercise equipment shall not be considered an athletic club. . . . 

It appears from the facts presented in the Petition, that the members do not join the health 
club to engage in "athletic activities" as the term is defined in the Sales and Use Tax Regulations. 
Moreover, they have neither a proprietary interest in the enterprise nor a right to control its operation. 
They are mere customers of a business establishment which, therefore, does not meet the criteria of 
a "club or organization" or "social or athletic club" contained in Regulation 527.11(b)(5) and (b)(7), 
quoted above. Accordingly, the members' payments for participation in exercise classes and use of 
workout machines do not constitute "dues" subject to tax under Section 1105(f)(2) of the Tax Law; 
neither are they taxable admission charges pursuant to Tax Law 1105(f)(1). 

It should be noted that the City of New York imposes a four-percent local sales tax on every 
sale of services by weight control salons, health salons, gymnasiums, Turkish baths, sauna baths and 
similar establishments, and on every charge for the use of such facilities.  Tax Law 1212-A(b)(1). 
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However, inasmuch as Petitioner's health club is located in Westchester County, it would not be 
subject to tax under section 1212-A(b)(1) of the Tax Law. 

DATED: May 14, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


