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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S870622A 

On June  22,  1987, a Petition for Advisory Opinion was received from Hoffman's Playland 
Inc., P.O. Box 652, E. Newton Road, Newtonville, New York  12128. 

The issue raised by Petitioner is whether the  purchase of tickets to use an amusement ride 
is subject to sales tax under section 1105(f)(1) of the Tax Law. 

Petitioner is a corporation that operates and maintains an amusement park area in which rides 
such as a ferris wheel, merry-go-round, etc, are available. There is no admission charge to enter the 
park area. Each ride requires the purchase of a specified number of tickets. 

Section 1105(f)(1) of Article 28 of the Tax Law imposes a tax on "[a]ny admission charge 
where such admission charge is in excess of ten cents to or for the use of any place of amusement 
in the state .... 

A place of amusement is defined in the statute as "[a]ny place where any facilities for 
entertainment, amusement, or sports are provided." (Tax Law §1101, subd. [d], par. [10]). An 
admission charge is "[t]he amount paid for admission, including any service charge and any charge 
for entertainment or amusement or for the use of facilities therefore." (Tax Law §1101, subd. [dl, per. 
[2]). 

Recent court decisions have developed a two-part test to determine whether sales tax is due 
on tickets sold to the public for amusement rides (see Fairland Amusements, Inc. v. State Tax 
Comm. 66 N.Y.2d 932, 498 N.Y.S.2d 796 (1985), revg. on dissenting opinion below 110 A.D. 2d 
952, 487 N.Y.S. 2d 879). First, the money paid must be an admission charge, either a fee paid for 
entrance to a place or for the use of facilities. (Ibid, citing Outdoor Amusement Business Assn. v. 
State Tax Comm., 57 N.Y.2d 790, 455 N.Y.S. 2d 586, revg. on dissenting mem. below 84 A.D. 2d 
950, 952, 447 N.Y.S. 2d 69). Second, the sales tax is imposed only on the admission charge to or for 
the use of any place of amusement. A place of amusement may be interpreted as meaning only the 
physical space within which the amusement is provided or the amusement facility itself. It has been 
determined that an admission charge to enter a location where amusement rides are found is subject 
to tax while an admission charge to use a ride is not subject to tax regardless of whether there is a 
charge for entering the location where amusement rides are found. Fairland Amusements, supra. 
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Accordingly, the statute and applicable definitions must be construed to apply a tax only on 
the admission charge to enter a location where the amusement facilities are found. 

Inasmuch as Petitioner's sale of tickets is for the use of the rides and not a fee for admission 
to the park itself a tax may not be imposed under section 1105(f)(1) of the Tax Law. 

DATED:  September 25, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions 
     are limited to the facts set forth therein. 


