
  
    

  

  
  

     
   

 
   

   
 

 

    

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-87(44)S 

Sales Tax Technical Services Bureau November 12, 1987 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S861216B 

On December 16, 1986, a Petition for  Advisory  Opinion  was received from Datascope Corp., 
3 Fir Court, Oakland, New Jersey 07436. 

The issue raised is whether the compensating use tax is due on equipment capitalized and 
principally used for demonstration  purposes  by Petitioner's representatives in the field.  Such 
equipment is subsequently sold in the normal course of business. 

Petitioner manufactures and sells electronic medical monitoring equipment and disposable 
medical supplies. An inventory of Petitioner's products is provided to its sales and service 
representatives who transport this inventory to various customers in their sales and service territory. 
The sales representatives, upon visiting prospective or existing customers, demonstrate their products 
and take orders for them from their customers.  These orders are then forwarded to Petitioner's home 
office in Paramus, New Jersey for acceptance and processing.  The sales representatives generally 
carry a specific product in their inventory for an average period of two years.  This equipment is 
capitalized on Petitioner's books as machinery and equipment and is subject to periodic depreciation. 

After a sales representative has held the equipment for the two-year period, 80% of the 
equipment is recycled to inventory and sold to various customers. The remaining 20% is transferred 
to Petitioner's service representatives, who travel to customers who have requested service on their 
products.  Ordinarily, a service representative will service a product at the customer's location.  If 
the product cannot be repaired at the customer's location, then a similar item (from the service 
representatives stock) is loaned to the customer until the defective unit is repaired.  Approximately 
75% of the equipment is repaired at the time of the service call. The service representative holds the 
equipment in his stock for an average 3-year period, at which time approximately 90% of the 
equipment is placed in used equipment inventory and sold.  The remaining 10% is written-off as 
outdated or excess inventory. 

At the time any of Petitioner's equipment is sold, whether new or used, any applicable sales 
taxes is charged to Petitioner's customers. 

It is Petitioner's contention that compensating  use  tax should not apply to the sales and 
service representatives equipment inventory, due to the following: 

1.	 It is the intention of Petitioner that, when an item is  manufactured,  it  will be subject 
to eventual sale.  In  reality, approximately 98% of all electronic equipment is 
eventually sold,  with the remaining amount written off as obsolete inventory. 
Petitioner  contends  that  a taxable transaction will occur at the time of eventual  sale 
and not during the time the products are used for display purposes. 
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2.	 The equipment held by Petitioner's service representatives should also not be subject 
to compensating use tax.  A large percentage of the service equipment inventory may 
remain in the service representatives possession for as long as six months without 
being used, and since this equipment is only being held or retained by the service 
representative, no taxable use occurs.  Furthermore when these service items  are 
eventually sold, they would be subject to the applicable sales tax. 

Based on the above facts and circumstances,  Petitioner respectfully requests an 
advisory opinion relating to the applicability of the  compensating  use  tax  to  sales  and 
service equipment inventories. 

Section 1110 of  the Tax  Law imposes  a compensating use tax on the use within this state of 
"any tangible personal property manufactured, processed or assembled by  the  user, if items of the 
same kind of tangible  personal  property are offered for sale by him in the regular course of 
business...."  Section 1110 provides  that  the  tax  is  computed based upon "the price at which items 
of the same kind of tangible personal property are offered for  sale  by  the user."  Section 1110 also 
provides that "the mere storage,  keeping,  retention  or  withdrawal from storage of tangible personal 
property by the person who manufactured, processed or assembled such property shall not be deemed 
a taxable use by him." 

Paragraphs (1) and (3) of section 531.3(b) of the sales tax regulations contain additional 
information relative to Petitioner. 

(b) Tangible personal property manufactured, processed or assembled by the user. 

(1) A compensating use tax is imposed on the use of  any tangible personal property 
which was manufactured, processed or  assembled by the user, if items of the same kind of 
tangible personal property are offered for sale by him in the regular course of business. 

•       •       •       • 

(3) Where the user sells  items  of the same kind to other persons in the regular course 
of business, the basis  of tax on the use of tangible personal property which is manufactured, 
processed or assembled by the user  is  the  price at which such items are sold as evidenced 
by a price list, catalog price or  record  of  sales.   In the absence of a catalog price or price list, 
the average of the prices charged various customers will be deemed  the  price  which  the  user 
would sell such item to the persons during the regular course of business. 
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The use by Petitioner's salesmen of equipment for demonstration purposes is a taxable use 
since such use goes beyond "mere storage, keeping, retention or withdrawal from storage" when 
Petitioner withdraws the equipment from inventory, capitalizes it on its books as machinery and 
equipment and depreciates it. Petitioner's intention to sell such equipment at some time in the future 
does not render the equipment any the less subject to the compensating use tax at the time of use by 
Petitioner's salesmen.  Accordingly, equipment manufactured by Petitioner and used for 
demonstration purposes as described above is subject to the compensating use tax which is to be 
computed in accordance with section 531.3(b)(3) of the sales tax regulations. 

DATED: November 12, 1987 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


