
 

 
 

 

 
  

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-87(9)S 

Sales Tax Technical Services Bureau January 29, 1987 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S860926A 

On September 26, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Norstar Leasing 
Services Inc., One Norstar Plaza (P.O. Box 1667), Albany, New York 12201. 

The issue raised is whether an exemption certificate furnished to Petitioner as  lessor by a 
lessee would be valid documentation for exempting both the Petitioner's and its assignee's 
transactions with the lessee from sales tax. 

Petitioner is engaged in leasing tangible personal property.  After lease agreements are 
executed between Petitioner and its lessee, the lease may be assigned to an affiliate of the Petitioner 
("Assignee") for performing the services of financing, billing, collecting rental payments and 
remitting sales tax.  Petitioner may retain ownership of the leased property or transfer title to the 
Assignee, a separate entity, for a consideration. 

Section 1101(b)(5) of the Tax Law defines sale as "[a]ny transfer of title or possession or 
both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume, conditional or otherwise, in any 
manner or by any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, including the 
rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement therefor." 

Section 1105 of the Tax Law imposes a tax on "(a) [t]he receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided in this article" and "(c) [t]he receipts from 
every sale, except for resale, of [certain enumerated] services." 

The Sales and Use Tax Regulations of the State Tax Commission provide as follows: 

When the vendor makes a sale which is exempt because the 
property purchased is for resale, or for an exempt use, or the 
purchaser is an exempt organization, as proof of the exemption the 
vendor shall, at the time of the sale, obtain a properly completed 
exemption certificate from the purchaser. . . . 

A certificate is considered to be properly completed when it 
contains [among other information] the . . . name and address of 
purchaser [and] the name and address of vendor.  20 NYCRR 532.4 
(b)(2), (c) (2). 

Exemption certificates must be dated and retained in order to 
prove exempt sales.  . . . Every vendor accepting an exemption 
certificate must maintain a method of associating a sale. . . with the 
certificate on file. 20 NYCRR 533.2 (b)(4). 
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Accordingly, it is essential for Petitioner to retain exemption certificates relating to 
transactions with its lessees. Moreover, such certificates would not be valid for supporting exempt 
transactions between the Assignee and the lessees because, by not naming the Assignee as vendor, 
they would not be "properly completed" for such purposes. 

Furthermore, when transferring title to tangible personal property to the Assignee for a 
consideration, Petitioner is making a "sale" (Tax Law  1105 (b)(5), supra) and must either collect 
sales tax or obtain an exemption certificate (e.g., a resale certificate, Form ST-120, for property 
intended for rental) from the Assignee.  If thereafter the Assignee is entitled to the rental amounts 
payable by the lessee who claims exemption from sales tax, it must obtain a properly completed 
exemption document for its own records. 

Additionally, Petitioner states that the Assignee may merely take on certain administrative 
services, including the collection of rental receipts, with regard to tangible property owned and 
leased by the Petitioner. 

Pursuant to the Sales and Use Tax Regulations, it is statutorily presumed that all receipts 
from sales [or rentals] of property mentioned in Tax Law  1105 (a) (b) (c) and (d) are subject to tax 
until the contrary is established. The burden or proving that any receipt is not taxable is on the 
vendor or the customer. 20 NYCRR 533.2 (a)(1). 

Tax Law section 1101(b)(8)(ii) authorizes the Tax Commission to treat any agent or 
representative of a vendor as a vendor jointly responsible with its principal for the collection and 
payment of the sales tax when in the opinion of the Tax Commission it is necessary for the efficient 
administration of the sales tax. 

Although, in the instant case, the Assignee is not the vendor of the property, the Assignee is 
nevertheless jointly responsible with Petitioner for the collection and payment of the sales tax since 
the Assignee will be the actual collector of rental receipts. 

Accordingly, since sales tax is imposed on receipts from rentals of tangible personal property, 
the Assignee, as the collector of such receipts, must charge the appropriate sales tax or have in its 
possession, no later than 90 days after delivery of the property or the rendition of a service, an 
exemption certificate in such form and containing such information as the Tax Commission may 
prescribe. See generally Tax Law  1132; 20 NYCRR 532.4, 532.7. 

DATED: January 29, 1987 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


