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STATE OF NEW YORK
 
COMMlSSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S870901A 

On September 1, 1987, a Petition for Advisory Opinion was received from R.H. McDermott 
Corp., 421 Seventh Avenue, New York, N.Y. 10001. 

The issue raised is whether the rendering of technical advice by the Petitioner, a licensed 
professional engineer, is a service subject to sales tax. 

Petitioner is engaged, usually by other engineering firms, to evaluate existing air conditioning 
systems and to make recommendations for redesigning and upgrading the installation to meet the 
needs of a new tenant. 

Petitioner states it does not sell tangible property, such as architectural models, and its 
recommendations are given only to the engineer/client who retains its services as the only person 
qualified to interpret the data in the report. 

The Tax Law imposes sales tax on every retail sale, except for resale, of tangible personal 
property (§1105[a]) and of certain enumerated services (§1105[c]). 

The furnishing of technical advice by a licensed professional engineer is not deemed to be 
the sale of tangible personal property or the sale of an enumerated service even if a written report 
is furnished as an incident to the engineering service being performed. Such a professional service 
is outside the scope of the sales tax. 

Accordingly, the rendering of technical advice by a licensed professional engineer is not 
subject to sales or use tax. 

It must be emphasized that this ruling is limited to the tax status of reports and documents 
(e.g., evaluations, specifications, plans and designs) which, being based upon the principles of 
mathematics and the physical sciences, may legally be rendered only by licensed professional 
engineers. Opinion of Counsel, 1966 NYTB-2, p. 58. 

The Sales and Use Tax Regulations provide that tangible personal property purchased for use 
in performing a service not subject to tax is not purchased for resale. (20 NYCRR 526.6[c][7]). 
Accordingly, Petitioner's purchases of supplies or materials used or consumed in performing 
professional consulting services are subject to State and local sales and use tax. 

DATED: March 2, 1988 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 
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