
  

   
 

   

  
  

   

  

 

  
    

 
   

  

  
      

 
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-88 (45)S 
Sales Tax 
September 13, 1988 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S880426A 

On April 26, 1988, a Petition for Advisory Opinion was received from I & D  Inc. 1492 
Kelton Drive, Stone Mountain, Georgia  30083. 

The issue raised is whether the portion of Petitioner's fee to its customers for the services of 
supervising personnel is subject to the New York State sales and use tax and, if so, whether the 
portion of the supervisor's costs which relate to hiring laborers, arranging for shipment and return 
of exhibits, purchasing additional parts and equipment and arranging disassembly of exhibits is 
excluded from the amount subject to tax. 

Petitioner previously requested and received an advisory opinion (TSB-A- 85(16)S) 
concerning substantially the same situation.  There, as here, the description of Petitioner's services 
indicated that: 

Petitioner's business consists of assembling and disassembling 
exhibits for persons and businesses that wish to advertise products 
and services at trade shows and conventions throughout the United 
States, including New York.  The exhibits are generally constructed 
by exhibit shops or by the exhibitors themselves and may be used at 
several shows in different parts of the country.  The exhibits which 
Petitioner assembles and disassembles are shipped to the point of use 
by interstate carriers in crates and disassembled parts.  Once the 
shipment arrives at the show floor, Petitioner uncrates the exhibit, 
bolts it together and puts it in place.  When the convention is over, 
Petitioner takes the exhibit apart and packs the parts into crates for 
shipment to the next destination.  Petitioner does not alter or modify 
the parts of the exhibit, but simply provides labor for the assembly 
and subsequent disassembly of the exhibit. In the course of providing 
this service, Petitioner consumes miscellaneous items such as tape, 
nuts and bolts, the cost of which is billed to customers along with 
sales tax paid by Petitioner on these items.  (TSB-A-85(16)S) 

The previous Advisory Opinion held that Petitioner's services were subject to sales tax except 
that if he separately stated his charge for dismantling the displays, such dismantling charges would 
not be taxable. 

Petitioner now states that it conducts its business by employing a number of supervisory 
personnel in various cities on a full-time basis.  These supervisors are responsible for retaining 
contract laborers to assemble and disassemble the exhibits. 
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Petitioner states that its supervisory employees have a number of duties, including arranging 
delivery of the trade show exhibit, hiring the necessary skilled and unskilled laborers to assemble 
the exhibit, securing necessary equipment and parts, monitoring the status of the exhibit during the 
trade show, supervising the dismantling of the exhibit, and arranging the return shipment of the 
exhibit.  Petitioner maintains that these duties do not involve "setting up" or "putting personal 
property in place for use."  This function is the responsibility of the skilled and unskilled laborers 
retained by the supervisory personnel. 

Petitioner is sometimes hired and paid directly by the exhibitor and in other instances is hired 
and paid by an exhibit shop which takes care of the arrangements for assembly and disassembly of 
an exhibit that it has built as a service to its customers. 

Section 1105(c)(3) of the Tax Law imposes a tax on "Installing tangible personal property... 
not held for sale in the regular course of business, whether or not the services are performed directly 
or by means of coin operated equipment or by any other means, and whether or not any tangible 
personal property is transferred in conjunction therewith..."  The sales tax regulations indicate that 
"installing means setting up tangible personal property or putting it in place for use."  (20 NYCRR 
527.5(a)(2)). 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipt as "[T]he amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable...without any deductions for expenses...." 

Section 526.5 (e) of the regulations explain the above section of law. 

(e) Expenses.  All expenses, including telephone and telegraph and other service charges, 
incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and regardless of whether 
they are billed to a customer are not deductible from the receipts. 

Example 1:	 A photographer contracts with a customer to furnish 
photographs at $50 each in addition to expenses. 

The customer is billed as follows: 

Photographs (2) $100 
Model fees     60 
Meals     10 
Travel  25 
Props (Flowers)  5

 Total due $200 
Receipt subject to tax is $200 
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Example 2:	 An appliance repairman charges $10 per hour plus 
expenses when on a service call.  The customer is 
billed as follows: 

3 hrs. at $10 $ 30 
Travel  15 
Parts  20 
Meals  5 

Total due  $70 
Receipt subject to tax is $70 

The essence of these examples is that the customer is purchasing photographs and a repair 
service both of which are subject to tax on the total price even though some of the expenses 
attributable to the sale are not subject to tax. 

Petitioner provides the services of installation and dismantling of trade show exhibits. 
During the course of providing these services, Petitioner may incur expenses which may not be 
subject to tax if purchased directly by Petitioner's customers.  Nevertheless, such expenses are 
components of a charge for taxable services whether or not separately stated by Petitioner on its bills 
to its customers.  The taxable charge cannot be rendered exempt from tax in whole or in part merely 
by separately itemizing the components.  Rochester Gas and Electric Corporation v. New York State 
Tax Commission, 70 N.Y.2d 613; Cecos International, Inc. v. The State Tax Commission of the 
State of New York, 70 N.Y.2d 606; Penfold v. New York State Tax Commission, 114 A.D.2d 696 
(1985). 

Accordingly, Petitioner is required to collect sales and use tax on its total charge without any 
reduction for expenses regardless of Petitioner's method of billing. As previously noted, separately 
stated charges for dismantling services are not subject to tax. 

DATED:  September 13, 1988	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


