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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S890309A 

On March 9, 1989 a Petition for Advisory Opinion was received from Peter Vadnai, 180 
Valley Road, Katonah, N.Y.  10536. 

The issue raised is whether "reimbursable" expenses incurred by Petitioner in the 
performance of photographic assignments and billed separately to clients are subject to sales tax in 
those instances where Petitioner pays sales tax when such expenses are incurred? 

Petitioner, a freelance photographer, enters into oral agreements with clients to perform 
photographic assignments for such clients. Petitioner contends that expenses incurred during the 
performance of the photography assignments are incurred in behalf of and reimbursed by the clients. 
The expenses incurred result from expenditures for food and lodging, air fares, ground 
transportation, film and processing, equipment rental, etc. 

Petitioner arranges for and "pays out" the money for all expense purchases required to 
complete an assignment. Petitioner pays all sales tax due when making such purchases. Petitioner 
contends that reimbursement of incurred expenses occurs when clients make payment of the amounts 
billed, and that by such reimbursed expenses being considered part of the total receipts subject to 
sales tax, double taxation occurs. 

Petitioner also contends that the clients do not own the photographs resulting from the 
photographyassignments but merely have the right to use the photograph one time for a use specified 
in advance. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines "receipt" as the amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under Articles 28 and 29, without any deduction for 
expenses. 

Section 526.5 of the New York State Sales and Use Tax Regulations states as follows: 

Receipt. [Tax Law §1101 (b)(3)] (a) Definition. The word receipt means the amount 
of the sale price of any property and the charge for any service taxable under articles 
28 and 29 of the Tax Law, valued in money, whether received in money or otherwise, 
The following subdivisions of this section discuss elements of a receipt.

 * *  * 
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(e) Expenses. All expenses including telephone and telegraph and other service 
charges, incurred by  a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and 
regardless of whether they are billed to  a customer are not deductible from the 
receipts. 

Example 1: A photographer contracts with a customer to furnish photographs at $50.00 
each in addition to expenses. 
The customer is billed as follows: 
Photographs  (2) $100 
Model Fees  60 
Meals  10 
Travel  25 
Props (Flowers)  5

 Total Due $200 
Receipt subject to tax is $200 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on "The receipts from every retail sale of 
tangible personal property ... ." 

Accordingly, the portion of receipts billed by Petitioner as expenses, whether or not 
"reimbursable", which are incurred in the performance of photographic assignments cannot be 
excluded from the total receipts subject to tax. The entire billing, including any "reimbursable" 
expenses incurred by Petitioner, is considered to be the sales price paid by Petitioner's clients for the 
finished photographs resulting from such photographic assignments and therefore is subject to the 
sales tax imposed under Section 1105(a) of the Tax Law. 

It is noted that Petitioner's contention that the client's do not own the photographs resulting 
from photography assignments but merely have the right to use the photographs one time for the use 
specified in advance infers that Petitioner has granted the clients "a right to reproduce". 

Pursuant to 20 NYCRR 526.7 (f) (1) and (2), the granting of a right to reproduce is not a 
license to use or a sale and is not taxable. Mere temporary possession or custody for the purpose of 
making a reproduction is not deemed to be a transfer of possession which would convert the 
reproduction right to a license to use. (Matter of Frissell v. McGoldrick, 300 NY 370; 88 NYS 2d 
896; 91 NE 2d 305 (1950).) 

However, under Section 1132(c) of the Tax Law, all receipts for property of any type 
mentioned in Section 1105(a) of the Tax Law are subject to tax until the contrary is established, and 
the burden of proving that any receipt is not taxable shall be upon the person required to collect tax 
or the customer. 

Upon audit by the department, or at such other times as the department requests, the vendor 
or user must present all...records..., kept in a manner suitable to determine the correct amount of tax 
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due, together with such documentation, summaries or schedules as the department may request... . 
20 NYCRR 533.2 (a) (2). 

Accordingly, Petitioner's must collect state and local sales tax on the receipts from the total 
charges to the client's for the sale of the photographs unless Petitioner can properly substantiate that 
such charges are not subject to tax because the charges were solely for the right to reproduce the 
photographs and the photographs were returned to the Petitioner after reproduction. 

DATED: July 17, 1989	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


