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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S890605A 

On June 5, 1989 a Petition for Advisory Opinion was received from Edward Joy Co., 905 
Canal Street, P.O. Box 6967, Syracuse, N.Y. 13217. 

The issue raised is whether the purchase orders issued to Petitioner by General Electric are 
also acceptable as sales and use tax exemption certificates. 

Petitioner submitted copies of several purchase orders for goods or services which Petitioner 
received from General Electric. The purchase orders also contain portions of the information which 
is required when a vendor completes forms ST-120, Resale Certificate and ST-121, Exempt Use 
Certificate. Neither form ST-120 nor ST-121 is reproduced in its entirety on the purchase orders. 

Section 1132(c) of the Tax Law states, in part: 

... it shall be presumed that all receipts for property or services ... are subject to tax 
until the contrary  is established, and the burden of proving that any receipt ... is not 
taxable ... shall be upon the person required to collect tax or the customer.  ...unless 
(1)  a vendor, not later than ninety days after delivery of the property ... shall have 
taken from the purchaser a certificate in such form as the tax commission may 
prescribe (emphasis added)... 

Section 532.4(c) of the New York State Sales and Use Tax Regulations states, in relevant 
part: 

Use of exemption certificates. (1) To enable purchasers entitled to an exemption from the sales and 
compensating  use tax to avail themselves of the exemption and for administrative purposes, the 
Department of Taxation and Finance provides various exemption forms, the use of which is 
governed by the conditions under which they  are issued. A vendor is not required to collect tax from 
a purchaser who furnishes a properly completed exemption certificate.

 (2) A certificate is considered to be properly completed when it contains the: 

(i) date prepared; 

(ii) name and address of purchaser; 

(iii) name and address of vendor; 

(iv) identification number of purchaser as shown  on  the certificate of 
authority, or  exempt organization number as shown on the exempt organization 
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certificate. However, a farmer's exemption certificate does not have such a number. 

(v) signature of purchaser or purchaser's authorized representative; and 

(vi) any other information required to be completed on the particular form. 

(3) Sales tax exemption  certificates may be reproduced without prior permission 
from  the department provided they are reproduced in their entirety. (emphasis added) If  a 
person  wishes to reproduce an exemption certificate that has modified language, he must 
obtain prior approval from Technical Services Bureau of the Taxpayer Services Division of 
the Department. Where approval is obtained, the user of the certificate should indicate on the 
face of the certificate the fact of such approval and the date obtained from the  Technical 
Services Bureau. If prior approval is not obtained, a vendor may  not accept such certificate. 
... 

Accordingly,  whereas the purchase orders given to Petitioner by General Electric do not 
contain reproductions of forms ST-120, Resale Certificate nor  ST-121, Exempt Use Certificate in 
their entirety and whereas General Electric has not indicated on the purchase orders that prior 
approval for such modified reproduction has been obtained from the Technical Services Bureau nor 
the date such approval was obtained, Petitioner may  not  accept the purchase orders as valid 
exemption certificates. Moreover, General  Electric may  not issue the purchase orders in lieu of the 
properly completed certificates. 

In order to meet the requirements of Section 1132(c) of the Tax Law, General Electric must 
furnish Petitioner with properly completed forms ST-120, Resale Certificate or ST-121, Exempt Use 
Certificate. 

It is noted that under the provisions of Section 532.4(c)(3), if General Electric wishes to 
reproduce an exemption certificate that has modified language, such modified certificate must be 
submitted for approval by the Technical Services Bureau. 

DATED: September 14, 1989 	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


