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STATE OF NEW YORK 
DEPARTMENT OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S891031A 

On October 31, 1989 a Petition for AdvisoryOpinion was received from Joseph A.  Matocha, 
21 Aviation Road, Albany, New York 12205. 

The issue raised by the Petitioner, Joseph A. Matocha, is whether charges paid for "home 
inspection services" are subject to sales and use tax. 

A person or business is hired by a potential purchaser of a residential building to inspect the 
building and contents being sold and to report on any deficiencies noted. The inspector provides his 
client, the prospective purchaser, with a written report of deficiencies in the building. No repair 
services are performed by the inspector. The written report is provided only to the client. The 
purchaser of the inspection service generally relies on the inspection report to decide if further price 
adjustments are necessary before purchase of the residence or if repair of the deficiencies is 
necessary. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from every sale, except for 
resale, of the following services: 

(1) The furnishing of information by printed, mimeographed or multi­
graphed matter or by duplicating written or printed matter in any other manner, 
including the services of collecting, compiling or analyzing information of any kind 
or nature and furnishing  reports thereof to other persons, but excluding the furnishing 
of information which is personal or individual in nature and which is not or may not 
be substantially incorporated  in reports furnished to other persons.... (Emphasis 
added). 

Regulation Section 527.3(b)(2) further explains Section 1105(c)(1)  of the Tax Law as 
follows: 

The sales tax does not apply to the receipts from  the sale of information 
which is personal or individual in nature and which is not or may not be substantially 
incorporated into reports furnished to other persons by  the person who has collected, 
compiled or analyzed such information.... 

Example 2:	 Automobile insurance damage appraisals 
performed for insurance companies are 
individual reports, the fees for which are not 
subject to sales tax.... 

Furthermore, forage testing reports (David J. Converse, Advisory Op St Tax Comm, August 
4, 1981, TSB-A-81(12)S); concrete sample testing reports (Fortunato Sons Inc., Advisory Op St Tax 
Comm, July 28, 1986, TSB-A-86(30)S); and power mower testing reports (Garden Way 
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Incorporated, Advisory Op Comm T & F, July 25, 1989, TSB-A-89(22)S) have all been determined 
to meet the exclusionary requirements of Section 1105(c)(1) of the Tax Law. 

Since the report prepared by the inspection service represents a collection of data derived 
from an inspection and analysis of the premises being purchased by the client, the sale of such report 
in written form constitutes the rendering of an information service within the meaning and intent of 
Section 1105(c)(1) of the Tax Law. 

Because the report pertains only to the particular premises being purchased by the particular 
client, the report is considered to be uniquely personal or individual in nature, thus satisfying the first 
condition required for exclusion from taxation pursuant to Section 1105(c)(1) of the Tax Law. 

The second condition for exclusion mandates that the information may not be substantially 
incorporated in reports furnished to other persons. The report furnished to the client meets this 
condition in that the data and analysis contained in the report is furnished only to the client, is not 
furnished to other persons and has value for a very limited period of time. 

Therefore, as the report furnished to the client meets the criteria required under the 
exclusionary clause of Section 1105(c)(1) of the Tax Law, as further illustrated by the section of the 
Regulations and the opinions cited above, such report constitutes a non-taxable information service. 

Accordingly, the amount of the charge for the home inspection report is considered to be a 
receipt from the sale of a non-taxable information service and is not subject to state or local sales tax. 

It is further noted that as long as the purchaser of the home inspection service is not the 
owner of the real property which is the subject of the home inspection report, the charge paid by the 
purchaser for the report will not be subject to sales tax pursuant to Section 1105(c)(5) of the Tax 
Law as a charge for maintaining, servicing or repairing real property, property or land. 

DATED: March 21, 1990	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


