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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S900417D 

On April 17, 1990 a Petition for Advisory Opinion was received from Rochester Credit 
Center, Inc., 19 Picnic Street, Rochester, New York 14607. 

The issue raised by Petitioner, Rochester Credit Center, Inc., is whether it should collect sales 
tax on the sale of credit reports on a per unit basis or on total taxable sales. 

When Petitioner sells a credit report to a client, sales tax is imputed. During a one month 
billing period, Petitioner sells numerous credit reports to each client. All billing is completed by 
Petitioner's affiliate in Atlanta, Georgia and forwarded to Petitioner for disbursement to its clients. 
Petitioner's affiliate computes State sales tax on a per unit basis computing the specific percentages 
for localities and the State individually and then combines and rounds up the amount due. 

Each time one of Petitioner's clients request a credit check on a potential customer, it enters 
into its computer the date, time, individual checked, amount charged, sales tax and the total amount. 
These detailed figures are stored in the computer until the end of the billing period. At that time, 
Petitioner prints out the entire list for its clients along with a billing page. 

Section 1132(b) of the Tax Law provides the following: 

"The tax commission shall by regulation provide a method or 
methods or a schedule or schedules of the amounts to be collected 
from customers in respect to any receipt ... upon which a tax is 
imposed by this article so as to eliminate any fractions of one cent and 
so that the aggregate collections of taxes by a person required to 
collect it shall, as far as practicable, equal four percent of total 
receipts ... where a similar tax is imposed under the authority of 
article twenty-nine of this chapter, equal four percent plus the rate of 
tax imposed under the authority of article twenty-nine of the total 
receipts ..."  (Emphasis supplied) 

Petitioner may not impute the tax on each individual credit check. Rather, at the end of the 
billing cycle, Petitioner must compute the sales tax once on the aggregate total of the charges for all 
the individual credit checks contained in the billing in accordance with section 1132(b) of the Tax 
Law. 

DATED: July 24, 1990	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


