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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S910620C 

On June 20, 1991 a Petition for Advisory Opinion was received from Action Scale Co., Inc. 
6 Interstate Ave., Albany, New York 12205. 

The issue raised by Petitioner, Action Scale Co., Inc., is whether a customer can submit to 
Petitioner a Certificate of Capital Improvement after a binding contract has been entered into. 

On April 1, 1990 Petitioner's customer signed a contract with Petitioner for a fixed amount. 
The customer did not know at the time the contract was entered into whether or not the project was 
a capital improvement. The contract provided that the customer would pay any applicable sales tax 
that would be due and that the fixed amount of the contract would be plus any sales tax due. The first 
invoice submitted by Petitioner to the customer included sales tax and was paid by the customer. 
On May 4, 1990 the customer submitted a Certificate of Capital Improvement to the Petitioner and 
refused to pay sales tax on any future invoices. 

Section 1132 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

(c) For the purpose of the proper administration of this article and to prevent 
evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property 
or services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section 
eleven hundred five,. . .are subject to tax until the contrary is established, and the 
burden of proving that any receipt,. . .is not taxable hereunder shall be upon the 
person required to collect tax or the customer. . .[u]nless (1) a vendor, not later than 
ninety days after delivery of the property or the rendition of the service, shall have 
taken from the purchaser a certificate in such form as the tax commission may 
prescribe. 

Section 532.4 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

Presumption of taxability. (a) General. It shall be presumed that all receipts 
from sales of property of service of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) 
and (d) of section 1105 of the Tax Law, all rents for occupancy of the type mentioned 
in subdivision (e) of said section, and all amusement charges of any type mentioned 
in subdivision (f) of said section, are subject to tax until the contrary is established. 
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(b) Burden  of proof. (1) The burden of proving that any receipt, 
amusement charge, or rent is not taxable shall be upon the person 
required to collect tax or the customer. 

(2) When the vendor makes a sale which is exempt because 
the property purchased is for resale, or for an exempt use, or the 
purchaser is an exempt organization,  as proof of the exemption the 
vendor shall, at the  time of sale, obtain a properly completed 
exemption certificate from the purchaser and retain the certificate in 
his files. Such certificate satisfies the vendor's Burden of proof. 

(3) When the vendor is furnished with a properly completed 
exemption  certificate, the burden of proving a transaction is not 
taxable shall be solely upon the customer. 

(4) the vendor shall not be relieved of  the  burden of proof 
when no exemption certificate or an improper certificate has been 
furnished him, or when the vendor has actual knowledge that a 
certificate furnished is false or fraudulent. 

(c) Use of exemption certificates. (1) To enable purchasers entitled 
to an exemption from the sales and compensating use tax to avail 
themselves of the exemption and for administrative purposes, the 
Department of Taxation and Finance provides various exemption 
forms, the use of which is governed by the conditions under  which 
they  are issued.  A vendor is not required to collect tax from  a 
purchaser who furnishes a properly completed exemption certificate. 

   * * * 

(f) Certificate of capital improvement. (1) A certificate of  capital 
improvement is used to claim exemption from  State and local sales 
tax on the purchase of a capital improvement as defined in section 
527.7(a)(2) of this Title. 

(2) A certificate of capital improvement is properly completed 
when it complies  with the provisions of paragraph (c)(2) of this 
section. 

Further, Section 541.5(b)(4) of the Sales and Use Tax Regulations  provides, in part, as 
follows: 

* * * 
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(ii) Where a contractor does not receive a capital improvement certificate 
from a customer, the contract or other records of the transaction will prevail.  In such 
case: 

(a) where the contractor does not receive a capital improvement certificate, 
collects tax on the full invoice price and the job is a capital improvement to real 
property, the contractor is liable for the tax on the cost of materials incorporated into 
the job, plus the tax collected from the customer.  The customer is entitled to a refund 
of the tax paid to the contractor, or 

(b) where the contractor does not receive a capital improvement certificate, 
collects no tax on the charges billed to the customer and the job is a capital 
improvement to real property, the contractor is liable for the tax on the cost of 
materials incorporated into the job performed. 

(iii) If a contract includes the sale of tangible personal property which remains 
tangible personal property after installation, the contractor must collect the 
appropriate New York State and local taxes from the customer on the selling price, 
including any charge for installation, of the tangible personal property unless a 
properly completed exemption certificate is issued by the customer. The contractor 
may apply for a credit or refund of taxes he has paid on purchases of the tangible 
personal property that remain tangible personal property after installation. 

Accordingly, pursuant to Section 1132(c) of the Tax Law and Section 532.4 of the Sales and 
Use Tax Regulations, it is incumbent upon the customer to establish that the transaction is exempt 
from sales tax by presenting Petitioner with a properly completed exemption certificate. Pursuant 
to Section 1132(c) of the Tax Law and Sections 532.4 and 541.5(b)(4) of the Sales and Use Tax 
Regulations, Petitioner must collect sales tax from its customer unless a properly completed 
exemption certificate is furnished.  As set forth in Saf-Tee Plumbing v. State Tax Commission, 77 
AD2d 1, Petitioner is under no duty to investigate or police its customers and has no duty to debate 
with its customers as to what constitutes a capital improvement. Therefore, when presented with a 
properly completed exemption certificate, Petitioner is not liable for collecting sales tax. However, 
pursuant to Section 541.5(b)(4) of the Sales and Use Tax Regulations, regardless of whether a 
customer agrees that Petitioner performed a capital improvement, if Petitioner performed a capital 
improvement Petitioner is liable for sales or use tax on the cost of material incorporated into the job 
performed. Mark S. Klein, Adv Op Comm of T&F, May 9, 1991, TSB-A-91-(38)S. 

It is a matter of fact and law to be litigated between Petitioner and its customer as to whether, 
under the terms of the contract between the Petitioner and its customer, the customer is liable for the 
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payment to Petitioner of any sales or use tax that must be paid by the Petitioner if the project is 
considered to be a capital improvement. It is not a question that can be answered through an 
Advisory Opinion. 

DATED: October 16, 1991	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


