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STATE OF NEW YORK
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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S911112B 

On November 12, 1991, a Petition for Advisory Opinion was received from Morton L. Coren, 
P.C., 638 Meadow Court, Westbury, New York 11590. 

The issue raised by Petitioner, Morton L. Coren, P.C., is whether Petitioner's client may 
purchase certain services used in connection with the sale of clothing and other merchandise for 
resale; and if not, would the purchase of said services be subject to the compensating use tax if such 
services were performed outside of New York State. 

Petitioner's client sells items of clothing and other merchandise. Petitioner's client requires 
that labels containing price and inventory information be attached to the items sold. The client 
purchases blank labels, ink and plastic devices. The plastic devices are used to attach the labels to 
the item for sale. The client owns the machinery used to print the labels. Petitioner's client has paid 
sales tax on all the above tangible personal property except the clothing and merchandise held for 
resale. 

Petitioner's client contracts with a separate company that provides the following services: 

1)	 receive and inspect merchandise, 

2)	 receive and inspect merchandise and put the merchandise on hangers supplied by 
Petitioner's client, 

3)	 affix labels supplied by Petitioner's client to merchandise, and 

4)	 print labels and affix them to merchandise using equipment and supplies owned by 
Petitioner's client. 

Section 1105(c) of the Tax Law provides, in part, that the receipts from every sale, except 
for resale, of the following services shall be taxable: 

(2) [p]rocessing. . .tangible personal property, performed for a person who furnishes 
the Tangible personal property, not purchased for resale, upon which such services 
are performed; and 

(3) installing Tangible personal property. . .or maintaining, servicing. . .tangible 
personal property, not held for sale in the regular course of business. . . 

Section 1110 imposes use tax on any tangible personal property not acquired for resale, upon 
which any of the services described in (2) or (3) of section 1105[c], have  been  performed. For 
purposes of said section "the tax shall be at 4% of the consideration given or contracted to be given 
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for the service. . .,plus the cost of transportation. . .except where such cost is separately stated in the 
written contract, if any, and on the bill rendered to the purchaser." 

The property and services the use of which is subject to tax shall include all services rendered 
to a person within the state, whether or not such services are performed within the state, upon 
tangible personal property the use of which is subject to tax under §1110 or will become subject to 
tax when such property is received by or comes into possession or control of such person within the 
state. (Tax Law, §1131 [4][c]). 

In considering the question of the taxability of services performed upon containers holding 
tangible personal property for sale the Appellate Division held in Niagara Lubricant Company v. 
State Tax Commission, 120 AD 2d 885, that the contents of the containers were sold but not the 
containers themselves and thus the services performed upon the containers were subject to sales tax. 
Similarly in the instant case it is the merchandise and not the tags, labels and hangers that are sold. 

Accordingly, the service of placing merchandise on hangers, printing labels, and affixing 
them, are subject to the sales tax if performed in New York State, in accordance with Sections 
1105(c)(2) and 1105(c)(3) of the Tax Law and subject to the compensating use tax in accordance 
with Section 1110 of the Tax Law if performed outside New York State and later brought into New 
York State. Since receiving and inspection services are not services which are taxable under Section 
1105(c) of the Tax Law, if Petitioner's client separately states such services, they would not be 
subject to sales or use tax. 

DATED: March 16, 1992 	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


