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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S920318A 

On March 18, 1992 a Petition for Advisory Opinion was received from Morton L. Coren, 
P.C., 638 Meadow Court, Westbury, New York 11590. 

The issue raised by Petitioner, Morton L. Coren, P.C., is whether marking services are one 
of the enumerated services subject to sales tax, and if so, are they exempt if performed upon tangible 
personal property held for sale. 

According to the Petitioner the service of ticketing merchandise is called a "marking service." 
The service may be provided by the manufacturer, but is often provided by a company that performs 
other garment handling services as well. 

Companies use a marking service to attach ticket labels to garments or other merchandise.
  The primary reasons for this type of service to persist is the relatively high price of the item. Since 
the merchandise is easily damaged, special handling is required to insure that the tickets are attached 
correctly. 

The tickets includes information of value to the customer in addition to price including size, 
color store/brand name, mens/women/unisex identification and return information. The tickets are 
attached to garments or other merchandise for sale and remain with the items after the purchaser 
obtains possession the merchandise. The tickets have no intrinsic value. 

A multi-part ticket was in use by many large retail stores at one time. Part of the ticket was 
removed at the time of sale and retained by the vendor to keep track of the merchandise sold in more 
detail than was possible on a cash register (style, color, seasonal information). Part of the ticket was 
also removed during inventory, for tallying on special machines. 

Recent developments in computer technology have resulted in the development of point-of­
sale (POS) terminals. These terminals have replaced cash registers at most large retail stores. The 
details of each sales transaction are entered into a terminal (Point-of-Sale cash register) at the time 
of sale. This information then is electronically transmitted to a central computer for processing. 

POS terminals have enabled retailers to eliminate many laborious steps formerly necessary 
to keep track of sales by item, customer charge information, inventory levels and other relevant data. 
Multi-part price tickets are no longer used for this reason. With the development of the POS 
terminals came single part "price" tickets. These tickets are permanently attached by a special device 
and cannot easily be removed without destroying the device. The ticket remains with the garment 
after it is sold. 

Section 1105(c) of the Tax Law provides, in part, that the receipts from every sale, except 
for resale, of the following services shall be taxable: 
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(2)   [p]rocessing. . .tangible personal property, performed for a person who 
furnishes the tangible personal property, not purchased for resale, upon which such 
services are performed; and 

(3)   installing   Tangible personal property. .  .or maintaining, servicing. . .tangible 
personal property, not held for sale in the regular course of business. 

In considering the question of the taxability of services performed upon containers holding 
tangible personal property for sale the Appellate Division held in Niagara  Lubricant Company v. 
State Tax Commission, 120 AD 2d 885, that the contents of the containers were sold but not the 
containers themselves and thus the services performed upon the containers were subject to sales tax. 
Similarly in the instant case it is the merchandise and not the tickets that are sold. 

Accordingly the service of affixing ticket labels to merchandise is one of the services subject 
to sales tax  under section 1105(c) of the Tax Law. In addition, the service of affixing the tickets to 
the merchandise may not be purchased for resale since the tickets are not held for sale. (See:  Morton 
L. Coren, Adv Op Comm of T&F, March 16, 1992, TSB-A-92-23(S)) 

DATED: June 16, 1992	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


