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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S921029B 

On October 29, 1992 a Petition for Advisory Opinion was received from 49th Street Sports 
Training Institute, Inc., 239 East 49th Street, New York, New York 10017. 

The issue raised by Petitioner, 49th Street Sports Training Institute, Inc., is whether the 
services provided by it are subject to the sales tax imposed by Section 1212-A(a)(2) of the Tax Law 
and Section 11-2002(h) of the New York City Administrative Code as services rendered by a 
gymnasium or health salon. 

Petitioner operates a facility for supervised physical therapy and rehabilitation. Petitioner 
directly employs professional physical trainers. The professional physical trainers are required to 
have bachelors degrees in exercise physiology or related fields.  At least 30 percent of the 
professional physical trainers have masters degrees in their fields of study.  Petitioner also employs 
administrative and managerial personnel who oversee the operation of the facility. 

In addition to its direct employees, Petitioner also retains, under an exclusive contract, 
licensed physiotherapists employed by Sports Training Physical Therapy, P.C. ("STPT"). 
Historically, both Petitioner's current employees and the physiotherapists were employees of a single 
corporation: NSM Center, Inc. NSM Center, Inc. operated the 49th street facility in the same manner 
as it currently is operated and provided the identical services. In 1984, NSM Center, Inc. reorganized, 
with its operations divided into Petitioner and STPT.  All of NSM's former employees (other than 
the physiotherapists) were employed by Petitioner.  In other words, all receptionists, clerical, 
administrative, billing, physical trainers, and other employees (other than the licensed 
physiotherapists) remained on Petitioner's payroll. STPT employed only the physiotherapists; it had 
(and still has) no other employees, not even someone to answer the telephone. STPT does not need 
other employees because it obtains all of these services (reception, clerical, billing, etc.) from 
Petitioner. The two corporations operate in a totally integrated manner, using the same facility and 
all of the same administrative personnel. 

The overall operation of Petitioner's facility is identical to the operations formerly conducted 
by NSM Center, Inc. The physiotherapists act as the on-site physical therapy department and work 
exclusively at Petitioner's facility. The two companies act as one enterprise, and in tandem, provide 
the physical therapy and rehabilitation services at Petitioner's facility. All client billing, 
administration, and management is performed by Petitioner, in exchange for which Sports Training 
Physical Therapy, P.C. pays a management fee to Petitioner. 
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At Petitioner's facility, no client is admitted without written authorization from a physician 
based on a recent physical examination.  In many cases the physician's authorization extends to 
prescription of a specific program of physical therapy and rehabilitation designed to address a 
medical problem. 

All clients, prior to using any of the equipment are thoroughly evaluated by the 
physiotherapists. This 1 ½ hour evaluation involves a review of the client's medical history, complete 
musculoskeletal screening, tests of body composition, aerobic capacity, strength, flexibility, 
cardiovascular performance, and muscular endurance. Only after this evaluation has been performed 
does the physiotherapist prescribe an individualized program designed to address the client's specific 
medical and physiological needs. No client uses any equipment except according to the program 
developed and supervised by the physiotherapist. 

The programs developed by the physiotherapists are implemented through the client working 
one-on-one with either a licensed physiotherapist or a professional physical trainer.  No client may 
use the facilities unaccompanied and unsupervised. 

In those situations where the program is implemented by the professional physical trainer, 
the physiotherapist remains integrally and continuously involved in each client's progress under the 
program. The physiotherapist has on-going communication with both the professional physical 
trainer and the client's physician.  The physiotherapists' only offices are located in the exact same 
space occupied by Petitioner's physical trainers.  Thus, physiotherapists are on-site at all times and 
immediately accessible to evaluate progress, prescribe changes, or deal with any problems. 
Physiotherapists monitor the client's development and, if necessary, perform supplemental 
evaluations which may be even more extensive than the initial evaluation discussed earlier. 

Section 1212-A(a)(2) of the Tax Law and Section 11-2002(h) of the New York City 
Administrative Code impose a tax on the receipts from every sale of" ... massage services and similar 
services, and every sale of services by weight control salons, health salons, gymnasiums, turkish and 
sauna bath and similar establishments and every charge for the use of such facilities, whether or not 
any tangible personal property is transferred in conjunction therewith; but excluding services 
rendered by a physician, osteopath, dentist, nurse, physiotherapist, chiropractor, podiatrist, 
optometrist, ophthalmic dispenser or a person performing similar services licensed under Title VIII 
of the education law as amended .... " 

New York State Department of Taxation and Finance Publication 846 (1/85), Sales Tax 
Information on Selected Services in New York City, in listing miscellaneous personal services 
subject to the New York City sales tax states, starting at page 14: 

"Q.	 If a licensed physician operates a massage parlor for therapeutic purposes and 
staffs it with licensed physiotherapists and nurses, are the services rendered 
subject to the 4% sales tax imposed by New York City? 
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A.	 Not if the massage services are rendered by either the licensed physician or 
the licensed physiotherapists or nurses.  However, if the establishment also 
employs attendants who are not licensed in the above-mentioned categories 
and they render the services, the services would be subject to the tax, 
regardless of who the owner or administrator of the facility might be. 

Q.	 What is the taxable status if the establishment in the previous question 
renders its services to clients only upon referral by physicians, and an 
attendant, although not licensed as a physician, physiotherapist or nurse, 
administers the massage under instructions from one of these licensed 
individuals? 

A.	 The service would be taxable, unless actually rendered by a licensed 
physician, physiotherapist or nurse." 

Although Petitioner is not operating a massage parlor, Petitioner's sales of services are similar 
to the sales of services by gymnasiums, health salons and similar establishments.  Accordingly, the 
services rendered by Petitioner are subject to the tax imposed under Section l212-A(a)(2) of the Tax 
Law and Section 11-2002(h) of the New York City Administrative Code unless the services are 
actually rendered by a physiotherapist licensed under Title VIII of the education law as amended. It 
is noted that when Petitioner renders its service to a client upon referral by a physician the service 
will also be taxable unless actually rendered by a licensed physiotherapist.  In all instances where 
an unlicensed physiotherapist or professional physical trainer renders services on behalf of Petitioner 
with or without supervision of a licensed physiotherapist, Petitioner's charges to the client for such 
services will be subject to the New York City sales tax. 

DATED: March 30, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
   are limited to the facts set forth therein. 


