
 

   

  

 
 

   

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau	 

TSB-A-93 (37)S 
Sales Tax
June 21, 1993 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S930125A 

On January 25, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from Bruce Mac 
Corkindale, CPA, 137 Broadway, Suite H, Amityville, NY 11701. 

The issues raised by Petitioner, Bruce Mac Corkindale, CPA, are: 

1.	 Whether purchases by an orthotist of custom made braces and any parts which are 
used to manufacture braces to be used in performing a medical service for 
compensation are subject to State and local sales and use taxes. 

2.	 Whether purchases by an orthotist of crutches, canes and walkers to be sold to 
patients where no medical service is provided are subject to State and local sales and 
use taxes. 

3.	 Whether an orthotist that delivers a prefabricated brace to a patient and assists in 
fitting and adjusting the brace is performing a medical service. 

Petitioner's client is an orthotist certified by the American Board of Certification in Orthotics. 
An orthotist provides orthotic devices and consultation to the public. A majority of an orthotist's 
work is in the manufacturing of or delivery of custom made and stock (prefabricated) braces to 
individual patients. 

Petitioner's client maintains an office in a hospital, as well as a private office, for the purpose 
of providing orthotic services to patients of the immediate community.  Generally, a patient's 
diagnosis is determined by an orthopedic doctor or rehabilitation doctor. Such diagnosis indicates 
what extremity of the patient's body is to be braced.  The orthopedic doctor writes a prescription 
describing what the brace is to be made of i.e., material, components, etc.  The patient then locates 
an orthotist who measures, casts, fabricates, fits, adjusts and delivers such brace to the patient. 

Where a doctor prescribes a custom made brace for a patient, the orthotist takes a cast 
(impression) and sends this impression to a company that manufactures a finished product (brace). 
The orthotist then fits the brace on the patient and renders advice as to the proper use and care of the 
brace. There is one charge for the brace. No fee is charged for fitting the brace or for rendering 
advice. 

Braces can be constructed of various metals (aluminum, steel or laminated plastic). Parts are 
purchased from a company specifically designed for the orthotics industry and then hand crafted and 
covered with leather. 
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In some cases, a brace does not have to be custom made but can be selected from an 
inventory of prefabricated braces.  The brace is then adjusted by the orthotist to fit the particular 
patient's needs. 

In addition to providing orthotic services to patients of the hospital, the orthotist maintains 
an inventory of canes, crutches and walkers for sale.  If a doctor prescribes that a patient should use 
a cane, crutches, or a walker, a hospital employee will requisition such item from the orthotist's 
office. No medical service is provided by the orthotist to the patient. 

Section 1115 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

Sec. 1115. Exemptions from sales and use taxes.-- (a) Receipts from the 
following shall be exempt from the tax on retail sales imposed under subdivision (a) 
of section eleven hundred five and the compensating use tax imposed under section 
eleven hundred ten: 

* * * 

(3) Drugs and medicines intended for use, internally or externally, in the 
cure, mitigation, treatment or prevention  of  illnesses or diseases in human beings, 
medical equipment (including component parts thereof) and supplies required for 
such use or to correct or alleviate physical incapacity, and products consumed by 
humans for  the preservation of health but not including cosmetics or toilet articles 
notwithstanding the presence of medicinal ingredients therein or medical equipment 
(including component parts thereof) and  supplies, other than such drugs and 
medicines, purchased at retail for use in performing medical and similar services for 
compensation. (emphasis added) 

Section 528.4 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

* * * 

(e) Medical equipment.   (1) Medical equipment means machinery, apparatus 
and other devices (other than prosthetic aids, hearing aids, eye glasses and artificial 
devices which qualify for exemption under section 1115(a)(4) of the Tax Law), 
which are intended for use in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses 
or diseases or the correction or alleviation of physical incapacity in human beings. 

* * * 

(4) Medical equipment is not exempt if purchased by a person performing 
medical or similar services for compensation. 

* * * 
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(f) Orthopedic or corrective shoes.   (1) Shoes made to specifications 
prescribed by  a podiatrist, orthopedist or other physician for the purpose of treating 
or preventing  illnesses or disease, or to correct physical incapacity are deemed to be 
medical equipment and exempt from tax. 

Example:  Shoes made from a mold of a foot or shoes with 
special devices to straighten malformed bones are exempt. 

* * * 

(h)   Taxable medical equipment and supplies. (1) Medical equipment and 
supplies purchased for use in performing medical or similar  services for 
compensation are not exempt from tax. 

Example 1:  Stethoscopes, syringes, wheel chairs, etc. 
purchased by physicians are not exempt. 

Example 2: Resuscitators, stretchers and other such 
equipment purchased by an ambulance service are not exempt. 

Example 3:  Bandages, gauze, dressings, etc. are not exempt 
when purchased by  a  physician, ambulance service or other person 
who will use them in performing a medical service for compensation. 

Example 4:  Dental supplies such as porcelain, mercalloy, 
gold, silver, acrylic denture base, amalgam, composite resin, silicate, 
and dental floss are not exempt when purchased by a dentist who will 
use them in performing a dental service for compensation. 

(2) Medical services for human beings include but are not limited to the 
practices of medicine, dentistry, therapy, chiropractic, nursing, podiatry, optometry 
and radiology, whether performed by a private practitioner, clinical laboratory, 
hospital, nursing home, ambulance service, clinic, or health maintenance facilities. 
(emphasis added) 

(3)  It is immaterial whether the compensation is paid to the practitioner or 
institution by the patient or another source. 

Moreover, Taxable Status of Medical Equipment and Supplies, Prosthetic Devices and 
Related Items, Publication 82 (7/87) at page 1, provides that braces, canes, crutches and walkers used 
as medical equipment shall be exempt from sales and use taxes "unless purchased for  use  in 
performing medical or similar services for compensation." 

With respect to issue "1", pursuant to Sections 528.4(a) and  (e)  of  the  Sales and Use Tax 
Regulations and Publication 822, supra, braces, including any component parts, constitute medical 
equipment, and are subject to sales tax if purchased for use in performing medical or similar services 
for compensation. 
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Petitioner's client's activities do not constitute a medical service as defined in Section 528.4(h)(2) 
of the Sales and Use Tax Regulations.  Accordingly, Petitioner's client's purchases of custom braces 
and any component parts thereof are not subject to sales and use taxes. 

Concerning issue "2", pursuant to Publication 822, supra, crutches, canes and walkers 
constitute "medical equipment" within the meaning and intent of Section 1115(a)(3) of the Tax Law 
and Section 528.4(e)(4) of the Sales and Use Tax Regulations and are subject to sales tax if 
purchased by a person performing medical or similar services for compensation. Pursuant to Section 
528.4(h)(2) of the Sales and Use Regulations Petitioner's client is not performing a medical service. 
Therefore, Petitioner's client's purchases of crutches, canes and walkers are not subject to sales and 
use taxes. 

With respect to issue "3", Petitioner's client's activities do not constitute a "medical service" 
within the meaning and intent of Section 1115(a)(3) of the Tax Law and Section 528.4(h) of the 
Sales and Use Tax Regulations. Petitioner's client's activities of measuring, casting, fitting and 
adjusting of custom and prefabricated braces are similar to those of someone who fabricates 
orthopedic or corrective shoes, the charges for which are exempt from sales tax in accordance with 
Section 528.4(f) of the Sales and Use Tax Regulations, and therefore do not constitute the 
performance of a taxable medical or similar service for compensation. 

DATED: June 21, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
    are limited to the facts set forth therein. 


