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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S930302C 

On March 2, 1993 a Petition for Advisory Opinion was received from Carapan, Inc., 5 West 
16th St., New York, NY 10011. 

The issue raised by Petitioner, Carapan, Inc., is whether massage services rendered by a 
massage therapist licensed under Title 8 of the New York State Education Law are subject to New 
York State and Local Sales and Use Tax and the New York City Sales and Use Tax. 

Massage therapists, licensed by the New York State Board for Massage under Article 155 
of Title 8 of the Education Law, utilize the offices of the Petitioner for the purpose of offering 
massages. 

Section 1212-A(a)(2) of the Tax Law and Section 11-2002(h) of the New York City 
Administrative Code impose a tax on the receipts from every sale of "...massage services...; but 
excluding services rendered by a physician, osteopath, dentist, nurse, physiotherapist, chiropractor, 
podiatrist, optometrist, ophthalmic dispenser or a person performing similar services licensed under 
Title VIII of the Education Law as amended .... " (Emphasis added) 

Article 155 of Title 8 of the New York State Education Law states, in part: 

MASSAGE 

§ 7800. Introduction 

This article applies to the profession of massage.  The general provisions for 
all professions continued in article one hundred thirty of this title apply to this article. 

§ 7801. Definition of practice of massage 

The practice of the profession of massage is defined as engaging in applying 
a scientific system of activity to the muscular structure of the human body by means 
of stroking, kneading, tapping and vibrating with the hands or vibrators for the 
purpose of improving muscle tone and circulation. 

§ 7802. Practice of massage and use of title "masseur" or "masseuse" or the 
term "massage" 

Only a person licensed or authorized pursuant to section seven thousand eight 
hundred five of this article shall practice massage and only a person licensed under 
section seventy-eight hundred four of this article shall use the title "masseur" or 
"masseuse". No person, firm, partnership or corporation shall describe its services 
in any manner under the title "massage" unless such services as defined in section 
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seventy-eight hundred one of this article are performed by a person licensed or 
authorized pursuant to section seventy-eight hundred five to practice massage under 
this article. 

* * * 

§ 7804. Requirements for a professional license 

To qualify for a license as a licensed masseur or licensed masseuse, an 
applicant shall fulfill the following requirements: 

(2) Education: have received an education, including high school graduation 
and graduation from a school or institute of massage with a program registered by the 
department, or its substantial equivalent in both subject matter and extent of training, 
provided that the program in such school or institute shall consist of classroom 
instruction of a total of not less than five hundred hours in subjects satisfactory to the 
department; 

(3) Examination: pass an examination satisfactory to the board and in 
accordance with the commissioner's regulations; 

§ 7805. Exempt persons 

Nothing contained in this article shall be construed to prohibit: 

1. The practice of massage by any person who is authorized to practice 
medicine, nursing, osteopathy, physiotherapy, chiropractic, or podiatry in accordance 
with the provisions of this title. 

Even though persons engaged in the profession of massage are licensed under Title 8 of the 
Education Law, the services that they provide are not medical in nature as are the services provided 
by the categories of professionals enumerated in Section 1212-A of the Tax Law and Section 11­
2002(h) of the New York City Administrative Code. Therefore they are not providing "similar 
services" as intended by the aforesaid sections and accordingly their services are subject to the New 
York City sales tax. 
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It is noted that Section 1105(c) of the Tax Law imposes New York State sales and 
compensating use tax on the receipts from certain enumerated services. Since massage services are 
not included within the services enumerated under Section 1105(c) of the Tax Law, the receipts from 
massage services are not subject to the New York State sales or compensating use tax. 

DATED: June 21, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


