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ADVISORY OPINION PETITION NO. S930325C 

On March 25, 1993 a Petition for Advisory Opinion was received from Orthopedic 
Technology, Inc., 1905 N. Mac Arthur Dr., Tracy, CA 95376. 

The issue raised by Petitioner, Orthopedic Technology, Inc., is whether it is required to 
collect sales tax on certain sales of medical equipment set forth in its catalog of items sold. 

Petitioner manufactures and sells orthopedic devices which are sold at wholesale and to 
medical practitioners. Petitioner devices include such items as post-operative rehabilitation braces, 
knee-braces, cervical collars, finger-splints, and wrist supports as illustrated in its catalog of items 
sold. 

Section 1115(a)(3) of the Tax Law provides for an exemption from sales tax for: 

(3) Drugs and medicines intended for use, internally or externally, in the cure, 
mitigation, treatment or prevention of illnesses or diseases in human beings, medical 
equipment (including component parts thereof) and supplies required for such use or 
to correct or alleviate physical incapacity and products consumed by humans for the 
preservation of health but not including cosmetics  or toilet articles notwithstanding 
the presence of medicinal ingredients therein or medical equipment (including 
component parts thereof) and supplies,  other than such drugs and medicines, 
purchased at retail for use in performing medical and similar services  for 
compensation. (Emphasis supplied) 

Petitioner's products as set forth in its catalog of items sold are products that qualify for the 
exemption contained in Section 1115(a)(3) of the Tax Law. 

However the exemption contained in Section 1115(a)(3) of the Tax Law does not apply to 
the sale of medical equipment and supplies, other than drugs and medicines, purchased at retail for 
use in performing medical and similar services for compensation. 

Therefore, when Petitioner sells products which are described in its catalog of items sold to 
someone who purchases the products at retail for use in performing medical and similar services for 
compensation, Petitioner must collect the sales tax due from the purchaser. However if the sale is 
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to an organization exempt under Section 1116(a) of the Tax Law or to someone who will resell them 
such as a wholesaler, then no sales tax will be due. In such a case the Petitioner must obtain the 
appropriate exemption certificate from the purchaser. 

DATED: June 29, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


