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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S930219A 

On February 19, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from The Tower At 
Montauk Condominium, Edgemore Street, Montauk, New York 11954. 

The issue raised by Petitioner, The Tower At Montauk Condominium, is whether certain 
purchases of electricity by Petitioner are eligible for the reduced rate of sales tax provided by Section 
1105-A of the Tax Law. 

The Tower At Montauk Condominium is made up of 21 unit owners. Each unit owner pays 
for electricity in his own unit. The condominium covers the cost of electricity for the common area 
(outside lights, hall lights, stairway lights, heaters, etc.).  The condominium has a small laundry room 
with coin-operated machines, a swimming pool, and in addition, rents out part of the roof to an 
antenna company. 

Section 527.13 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(a) Reduction in rate 

(1) Section 1105-A of the Tax Law provides for a reduction in the four-percent 
statewide sales tax rate imposed under sections l105(a) and 1105(b) of the Tax Law 
and in the four-percent statewide compensating  use tax  rate imposed under section 
1110(a) of the Tax Law, as set forth in subdivision (c) of this section, on the receipts 
from every sale, other than for resale, used for residential purposes of: 

(i) fuel oil (except diesel motor fuel); 

(ii) coal; 

(iii) wood (for heating purposes only); 

(iv) propane (except when sold in containers of less than 100 pounds); 

(v) natural gas; 

(vi) steam; and 

(vii) gas, electric and steam services. 

For purposes of this regulation, the term energy  sources is used to describe the above 
mentioned tangible personal property and services. 

* * * 
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(d) Definition 

(1) The term residential purposes means any use of a structure or part of a structure 
as a place of abode, maintained by or for a person, whether or not owned by such 
person, on other than a temporary  or transient basis with the exclusion of 
accommodations subject to tax  under subdivision (e) of section 1105 of the Tax Law. 

(2)  The term nonresidential purposes means any use other than for residential 
purposes, as defined in paragraph (1) of this subdivision, including any  use in the 
conduct of a trade, business or profession whether such trade, business or profession 
is carried on by the owner of the structure or some other person. 

(3) The term  common area means any area of the premises of a structure used 
without distinction for both residential and nonresidential purposes. 

(e) Certification and allocation 

(1) Purchases of energy sources used exclusively  for residential purposes shall 
receive the reduced tax rate without the necessity  of certification. (emphasis added) 

(2) Where energy sources billed on a single meter or in a lump sum are used 
for both residential and nonresidential purposes,  and the residential purposes 
constitute 75 percent or more of the usage, the entire amount billed shall be taxed at 
the reduced sales tax rate without certification.  See paragraph (5) of this subdivision 
to determine the percentage of residential use. 

(3) Where energy sources billed on a single meter or in a lump sum are used 
for both residential and nonresidential and less than 75 percent of the usage is for 
residential purposes, the purchaser is entitled to the reduced tax rate on only the 
percentage of energy sources used for residential purposes.  This percentage shall be 
determined in accordance with paragraph (5) of this subdivision and shall be rounded 
off to the nearest 10 percent. A certificate shall be filed in the  form provided and 
shall be given by the purchaser to the supplier of the energy  sources. In the absence 
of such a certificate,  the  supplier of energy sources shall collect the full tax on the 
entire usage. 

(4) Where a structure is exclusively used for nonresidential purposes, no 
certification or statement is required, since no eligibility  for a reduced sales tax  rate 
shall exist for purposes of energy sources and services. 
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(5) To determine the percentage of the area of a structure used for residential 
purposes, the following formula shall be used by the purchaser of the energy sources 
and services: total area of space used for residential purposes, excluding common 
areas, divided by the total area (residential and nonresidential), excluding common 
area, equals the percentage rounded off to the nearest 10 percent applicable to use for 
residential purposes. Thus, if the percentage before rounding is 74.9 percent, the 
percentage when rounded is 70 percent. 

* * * 

(f)(4) Where a customer is eligible for the reduced tax rate, as a residential 
customer described in paragraph il) or (2) of subdivision (e) of this section, but the 
supplier of energy sources has not classified him as a residential user, the customer 
should furnish the supplier with a certification. 

Swimming pools owned in common by the owners of units in a condominium are not 
considered residential in nature but social or athletic. Thus, energy used in the operation of the pool 
owned by Petitioner does not qualify for the reduced rate of sales tax. (see: Stratford RP Inc., TSB-
A-87(40)S, Windsor Square Homes Assoc. TSB-A-92(34)S.) In addition, the energy consumed by 
the antennas and laundry machines is not used for residential purposes and thus does not qualify for 
the reduced rate of sales tax. The hall lights, stairway lights, heaters and outside lighting used in 
conjunction with the residential building are considered common area uses for purposes of Section 
l105-A of the Tax Law and Section 527.13 of the Sales and Use Tax Regulations. 

It is noted that pursuant to Section 527.13(e)(2) of the Sales and Use Tax Regulations if the 
energy source for the above items is billed on a single meter or in a lump sum and the energy used 
for residential purposes constitutes 75% or more of the usage then the entire amount billed will be 
taxed at the reduced rate.  On the other hand pursuant to Section 527.13(e)(3) of said regulations if 
the residential usage is less than 75%, then the Petitioner would be entitled to a reduced rate only on 
the residential portion of energy usage calculated in accordance with the regulations. 

DATED: October 5, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
    are limited to the facts set forth therein. 


